Колко плащаме за бензин на Гергьовден

Бизнесът готви протестни действия заради липсата на компенсации за скъпия ток

Колко плащаме за бензин на Гергьовден | StandartNews.com

С близо 50% по-скъпо зареждаме автомобилите си този Гергьовден спрямо миналогодишния. 

Най-голямо е поскъпването на дизела – с повече от лев нагоре. С над 40% е скочила цената и на бензина и газа.

Ако преди година с дизелова кола сме изминавали разстоянието между Бургас и София за около 60 лв., днес това ни струва с 30 лв. по-скъпо. Заради високите цени на горивата, скъпият ток и липсата на компенсации, бизнесът се готви за протести.

Властта е оставила бизнеса без гаранции за компенсация на високите цени на електрическата енергия. Това заяви в ефира на bTV председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев. Той предупреди, че бизнесът готви протестни действия.

„От вчера компенсации за електрическата енергия няма. Заради това ние категорично настояваме и се готвим за активни протестни действия, ако българското правителство не осъзнае огромната си отговорност в една такава ситуация“, добави той.

По думите му управляващите дали обещание да се изработи механизъм срещу скъпия ток до края на април, а държавата дала в пъти по-малко компенсации на бизнеса, отколкото твърди премиера Петков.

„Цялата сума, която е изплатена за компенсиране на високите цени на електрическата енергия от 1 януари до 30 април, е 1,26 млрд. лв., от които 450 млн. са за ЕРП-тата“, добави Митрев.

От бизнеса настояват да получават газ на прогнозируема цена и посочват, че са много малко компаниите, които могат от газ да преминат само на ток. Синдикатите се надяват заради тежките икономически условия да не се стигне до съкращения.

„Ние сме на една позиция с бизнеса, когато става дума за подкрепа към настоящия момент. В подобни кризи няма как да се действа по друг начин освен да се търси държавна подкрепа и това правят всички в света“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В четвъртък Петков ще се срещане с представители на работодателските организации. На срещата ще участват също финансовият министър Асен Василев и министърът на икономиката Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай