Пандемията оцвети в червено Уолстрийт

Спад на европейските борси

Пандемията оцвети в червено Уолстрийт | StandartNews.com

Основните американски фондови индекси стартираха разнопосочната днешната търговия на Уолстрийт, а европейските пазари на акции се намират под по-силен натиск от продажби, тъй като продължаващото рязко повишаване на заразените с коронавирус и от двете страни на Атлантическия океан засилва инвеститорските съмнения за бързо икономическо възстановяване, съобщава БНР.

Европейските фондови индекси се оцветиха в червено за пръв път тази седмица, отстъпвайки от вчерашните 8-месечни върхове, тъй като коронавирусната пандемия в Европа продължава да бушува с пълна сила.

Общият индекса Stoxx Europe 600 се понижава с 0,8% малко повече от час преди края на днешната търговия, но въпреки това запазва ръст от около 13% в рамките на ноември, който може да се окаже най-силният месец в историята на европейските борси.

Немският индекс Dax 30 се понижава с 1,2%, френският CAC 40 с 1,45%, испанският Ibex-35 с 0,9%, испанският MIB с 0,7%. Британският индекс FTSE100 се понижава с около 1%, въпреки че БВП на Обединеното кралство нарасна рекордно с 15,5% през третото тримесечие, но при рязко забавяне на икономическото възстановяване през септември.

Германия съобщи за 21 866 нови случая на коронавирус в четвъртък, което доведе до общо 727 553 от началото на пандемията. Това представлява дневен скок обратно над прага от 20 000 след четири поредни дни под него, докато броят на починалите нарасна с 215 до 11 982, според последните данни на Института "Робърт Кох".

Поредни силния повишения на новозаразните с коронаврус има и в останалите европейски държави. В сряда Франция изпревари Русия като най-силно засегнатата от Covid-19 страна в Европа, докато Италия надмина границата от 1 милион заразени, за да се превърне в една от 10-те най-силно засегнати от пандемията държави в световен мащаб.

В същото време броят на новозаразените с коронавирус в САЩ нарасна рекордно през последното денонощие със 144 133, с което от началото на пандемията броят на случаите на Covid-19 достигна 10 440 227, според данни на института "Джонс Хопкинс". Починалите заради коронавирус през последното денонощие са 1 893, с което техният общ брой достигна 241 789.

Това провокира негативно началото и на търговията на Уолстрийт, като час след отварянето на пазара индексът DJIA се понижава с около 170 пункта (с 0,4%), а широкият индекс S&P 500 с 0,4%, докато технологичният индекс Nasdaq Composite нараства с 0,2%.

Надеждите за ваксина срещу коронавирус, които бяха в основата на силното възходящо движение на глобалните пазари на акции от началото на седмица, изглежда се сблъскаха с настоящата реалност на значителен ръст на случаите и хоспитализацията на заразени с Covid-19 както в Европа, така и в САЩ. Това доведе до повторно прилагане на нови мерки за социално дистанциране в редица американски щати, което би могло да застраши и без това губещия скорост икономически отскок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай