Кола харчи ток като ютия

Десетки българи капарираха електромобил за 20 бона на Пловдивския панаир

Кола харчи ток като ютия | StandartNews.com

Пловдив. Електромобил, който се зарежда в контакт и харчи ток колкото ютия, е хит на Международния технически панаир в Пловдив. Още първия ден на изложението интересът към коли, скутери и велосипеди на ток е огромен, похвалиха се организаторите. Те вече имат капарирани автомобили и до края на годината очакват десетки продажби.

Двуместната миникола, която стана хит вчера, е разположена на щанда на "Рено" и е от серията "Twizy". "Тежи 450 кг, 17 конски сили и се ползва само в градски условия. А батерията й се зарежда за 3 часа", обясни Данаил Славов от представителството на компанията. До края на годината колата започва да се внася в България. Цената е 19 000 лв. Автомобилът вдига до 80 км/ч. "С едно зареждане изминава от 80 до 100 км, като консумира 2 киловатчаса енергия. Това е равно на духалка или домакински уред, като най-важното е, че може да се зарежда в обикновен елконтакт", допълни Славов. И уточни, че от начина на шофиране зависи колко километра ще мине с едно зареждане. Колата има въздушна възглавница, блутут и хендсфрии.

Тя не заема много място при паркиране, защото двете й врати се отварят нагоре. "Интересът към електроколите, скутерите и велосипедите на ток ще става все по-голям, хората все още не са достатъчно информирани. В близкото бъдеще този начин на придвижване ще стане ежедневие. Правим сега инвестиции в бизнеса, но пазарът не е такъв, че да сме на печалба", обясни Иво Малинов, управител на фирма "Елмотив", София. Дружеството се занимава със сглобяване на електрически скутери и велосипеди.

Разходът им за 100 км движение е 60 ст., а цените от 1500 лева до 2600 лева. "На Запад елскутерите са много търсени", твърди Малинов. През изминалата година в Германия продали 20 000 броя със същите параметри, а в България 200. "Надявам се все повече да станем почитатели на превозването без вредни емисии, без миризма на изгорели газове и без проблеми с паркирането", допълни Малинов. От щанда на "Пежо" също представиха електрически скутер, който е с 2 батерии и с едно зареждане минава 60 км. На изложението "Автомобилен салон" са изложени 168 експоната, а пет от тях се представят за пръв път.

По време на изложението повечето коли се предлагат на лизинг с фиксирана лихва от 2,9%, както и с 10% отстъпка при покупка на място. Като един от най-скъпите и луксозни модели е "Ягуар Х - TYPE - S", който струва 207 309 лева, вдига 275 км/ч, предлага се на изплащане с първоначална 20% вноска. Хит за посетителите на панаира представя фирма от Италия, която е водеща в производството на реплики на американски коли от 60-те и 70-те години на миналия век. "Те са коли мечта, дават страхотни емоции", обяснява Иван Зманиото. На изложението бе показана "Кобра" от 60-те години, която вдига 250 км/ч, ауспухът й е страничен под вратите, а цената 50 000 евро.

Без "Мерцедес" и БМВ на автосалона

Посетителите на есенния панаир в Пловдив са крайно разочаровани от факта, че в автомобилния салон на изложението няма да присъстват представителите на немските БМВ и "Мерцедес", разказаха самите те. Двете фирми отсъстват от изложението за първи път от много години. Заради липсата им традиционното място, което се пази за двете компании тази година, бе дадено на трайно налагащата се на пазара в Европа корейска марка "Хюндай". До тях пък са наредени редица изтъкнати марки, представляващи различни модели на камиони, кемпери, ремаркета и други тежки машини. Мнозина обаче смятат, че отсъствието на "Мерцедес" и БМВ е знаково, тъй като те традиционно бяха диамантите на автопанаира. Без тях няма същия блясък, категорични са автоманиаците. За компенсация пък за първи път родната публика ще може да види на живо Ford Fiesta ST3, Great Wall Steed 5 Hunter, Peugeot 308, Range Rover Sport и Ssang Yong Rexton W Premium.

Стойнев се впечатли от наши улуци

Ръст в икономиката и доверие на бизнеса в институциите отчете при откриването на панаира в Пловдив министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Именно той сряза лентата и пожела успех на изложителите. "Виждам много добри знаци - над 1000 участника в Техническия панаир, повече заети площи. За отбелязване е участието на Индия в Есен 2013", каза министър Стойнев. И допълни, че бизнес форумът показва доверие, интерес и намерения на предприемачеството към средата у нас. Официалната делегация на панаира най-дълго се застоя на щанда на пловдивската компания "Деворекс" - най-големия производител в България на пластмасови улуци и тръби. Официалните лица се запознаха с новата супертехнология на компанията - материала РММА, който дава цели 12 години гаранция на продуктите на фирмата. По време на тура си из Автомобилния салон Стойнев прояви особен интерес към едноместния електромобил на "Рено". Делегацията стигна и до площите със строителна техника, при които най-голямо участие тази есен има "Хитачи".

Показват сграда без разход за топло

Технология за отопление на санирани панелни блокове само от слънцето, без използване на други източници. Това е един от хитовете на Международния панаир в Пловдив, който ще бъде представен от 2 до 4 октомври 2013 г. Новата технология се представя от Института за нулево енергийни сгради. Академията за пасивни къщи презентира и архитектурни методи за проектиране на такъв тип жилища. Водеща тема е намаляването на енергийните разходи на домакинствата. На своя щанд Асоциацията на българските енергийни агенции ще покаже практически решения за повишаване на енергийната ефективност и за използване на възобновяеми енергийни източници.

Джобно ножче рекордьор в Гинес

Една от най-атрактивните световни новости ще бъде представена на панаира в Пловдив тази есен. Уникално джобно ножче, което се явява най-големият подобен екземпляр, произвеждан досега, ще кандидатства в книгата за рекордите на Гинес. Сред световните новости е и машина за рисуване с лазер. Умната машина създава рисунки с помощта на лазерен лъч в реално време. Джобното ножче пък държи световния рекорд на Гинес за най-голям такъв инструмент и е със 145 функции.

Приемник за мълнии, който предотвратява падането на гръм в много по-широк периметър от досегашните подобни инструменти, също е сред премиерите. Както и система за дистанционно измерване на кръвната захар, кръвно налягане, тегло и двигателна активност. На панаира се показва за първи път у нас и отоплителна пейка. 1030 фирми от 41 държави са се записали за участие в Пловдивския панаир "Есен 2013". 54 са премиерите на техническото изложение. 20 компании от машиностроенето, автосервизното оборудване, строителството, химията и енергетиката търсят партньори за бизнес у нас и в ЕС. Тази година се очакват около 45 000 гости, а палатите ще са отворени от 9 до 18 часа, на 5 октомври - до 14 часа. Осветление, което пести до 60% от тока, използван от обикновените лампи, ще бъде представено за първи път в Европа. както и лампа, която помага на растенията да растат.

Пишат каско на промоция

Застрахователи пуснаха цени за каско на промоция по време на Пловдивския панаир. Отстъпките варират от 0.75% до 3.9% при сключване на застраховка с покритие пълно каско. Особено примамлива е офертата при покупката на нова земеделска, горска и строителна техника. Преференциите ще важат и за всеки, който по време на панаира си купи чисто нова лека кола. Промо цените са около 25% по- ниски, като конкретното намаление може да достигне до почти 30% при по-скъпите леки и много тежките товарни коли.

Хотелиерите най-доволни

Едни от най-доволните покрай панаира в Пловдив са хотелиерите. В града всички места са запълнени, но търсенето не намалява. Дори частните квартира преливат от желаещи да присъстват на панаира служители на над 1000-тa фирми, които са представени през тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай