Кои такси при бързите кредити са незаконни

Закупуването на кои услуги се оказва задължително

Кои такси при бързите кредити са незаконни | StandartNews.com

Адвокат Станимир Стоев
[email protected]

Със свое решение от 21.03.2024 г. Съдът на Европейския съюз постанови - по отправено преюдициално запитване от Софийски районен съд - следното:

1. Разходите за допълнителни услуги, които са уговорени към договор за потребителски кредит и дават на закупилия тези услуги потребител приоритет при разглеждане на искането му за отпускане на кредит и при предоставяне на разположение на заетата сума, както и възможността да се отлага изплащането на месечните вноски или да се намалява техният размер, попадат в обхвата на понятието "общи разходи по кредита за потребителя", а оттам и на понятието "годишен процент на разходите", когато закупуването на посочените услуги се оказва задължително за получаването на съответния кредит или те представляват конструкция, предназначена да прикрие действителните разходи по този кредит;

2. Когато в договор за потребителски кредит не е посочен годишен процент на разходите, включващ тези разходи, посочените разпоредби допускат този договор да се счита за освободен от лихви и разноски, така че обявяването на неговата нищожност да води единствено до връщане от страна на съответния потребител на предоставената в заем главница.

Решението е постановено с оглед разбирането на съда, че "с оглед на съществения характер на посочването на ГПР в договор за потребителски кредит, за да даде възможност на потребителите да се запознаят с правата и задълженията си, както и с оглед на изискването при изчисляването на този процент да се включат всички разходи по член 3, буква ж) от Директива 2008/48, следва да се приеме, че посочването на ГПР, който не отразява точно всички тези разходи, лишава потребителя от възможността да определи обхвата на своето задължение по същия начин както непосочването на този процент. Следователно санкция, изразяваща се в лишаване на кредитора от правото му на лихви и разноски при посочване на ГПР, който не включва всички споменати разходи, отразява тежестта на такова нарушение и има възпиращ и пропорционален характер". 

Или, иначе казано, тази "санкция" означава, че, ако съответната фирма за бързи кредити поиска да платите такса за "експресно" разглеждане, както и такава "за отлагане" на месечните погасителни вноски, и същите /макар и изначално неравноправни и като такива нищожни по своя характер / не бъдат включени в изчисления размер на годишния процент на разходите, дължите връщане единствено на получената главница, като отпадат и предвидените възнаградителни лихви в предвидения /дори и законов/ размер, доколкото не може да бъде преценено как се формира годишният процент на разходите, респективно - неговата закосъобразност. Ако от своя страна вече сте върнали кредита с всички начислени лихви и разходи, може да предявите иск и поискате връщане на всички платени над получената глевница /размер на кредита/ суми.


*Заглавието е на редакцията
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай