Кога да говорим с децата си за семейния бюджет

Коледа и Нова година е добър момент, за да им подарите финансова игра

Кога да говорим с децата си за семейния бюджет | StandartNews.com

Трябва ли децата да участват в разговорите на родителите за събирането и разпределението на семейния бюджет и кога е правилното време да повдигнем темата? Едва ли има родител, който да не си е задавал този въпрос. Оказва се обаче, че в повечето фамилии, не само у нас, темата е по-скоро табу. Защото родителите смятат, че малките са незрели за тези разговори. И щом не работят нямат право да се произнасят по харченето на общите суми.

Изследване на T. Rowe Price, цитирано от infostock.bg, сочи, че една четвърт от родителите смятат, че не е важно да включват децата в дискусиите за семейните финанси, докато 41% избягват да говорят с децата си за пари.

Това обаче е голяма грешка!

Колкото по-рано започнат родителите да говорят на децата си за пари, толкова по-голям е шансът децата им да станат „финансово зрели“, когато пораснат.

Ето какво можете да направите за да повишите финансовата грамотност на своите деца през следващата 2020 година:

Преведете ги през бюджет

Много родители използват принципа „позволено или не“, за да учат децата си за стойността на парите. Това, което можете да направите, е да отидете още една крачка напред - помогнете им да си съставят бюджет за средствата, с които разполагат. С включването на реални примери, като тениска която са харесали, подарък за рожден ден на приятел или нова кукла или камионче. Така ще им помогнете да осъзнаят стойността на парите и да се научат, че не могат да излизат отвъд границите на това, с което разполагат.

Помогнете им да си поставят дългосрочни цели

Повечето деца искат нещо ново, било то видео-игра, колело, ролери, фотоапарат и др. Накарайте ги да проверят колко струва желаната играчка и да си спестят сами необходимата сума за нея. Така ще научат какво е алтернативна цена, или че трябва да се лишават от определени неща, за да могат да спестят за това, което искат. Също така те ще се научат да си поставят приоритети. Могат да заменят първоначалното си желание с нещо друго, което искат повече.

Стойността на парите

За да осъзнаят децата ви стойността на парите и как се изкарват, можете да въведете плащане на символична сума за определени домашни задължения. Когато изкарват парите си с някакъв труд, те по-лесно ще оценяват стойността им и ще внимават за какво ги харчат.

Обяснете им концепцията за заемите

Важно е децата да осъзнаят с времето концепцията за заемите. Това ще им е ценен урок за цял живот. Дайте им примери. Можете да им заемете определена сума, за да си купят желана вещ, но при условие, че ви върнат парите с малка лихва след известно време. Обяснете им също така, че ще има наказания, ако не ви върнат средствата в уговорения срок.

Играйте финансови игри

Коледа и Нова година е добър момент, за да им подарите финансова игра, с която освен да се забавлява цялото семейство, може и да е много полезна да се учат ценни неща за парите. Финансовите игри дават ценни уроци за парите на децата и то по по-лесен за възприемане начин. Така ще съчетаете две в едно.

Ключът е да започнете по-рано

Не отлагайте началото на финансовото обучение на децата си. Просто съобразете това, което ги учите и примерите които давате с възрастта им. Помнете, колкото по-рано, толкова по-добре за тях.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай