Кметове притеснени за новите такси смет

Кметове притеснени за новите такси смет | StandartNews.com

София. Кметове настояват час по-скоро държавата да започне работа по новата методика за определяне на такса смет. От началото на 2015 г. се предвижда налогът да се плаща според количеството изхвърлен боклук, а не според данъчната оценка на имота, както досега.

"Вече сме средата на май, а няма информация да се работи по темата, в която искаме да се включат и експертите на Столична община", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя е притеснена, че ако до края на юни новата методика не е готова, общините после няма да имат време да се подготвят и най-вече да информират хората за промените. "Технически е невъзможно в град като София да се въведе модел на определяне на таксата според изхвърления от всяко домакинство боклук", коментира зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. София ще настоява всяка община сама да избира схемата, която е реално приложима и поносима от жителите й. "Ако в столицата се въведе методиката, за която сега настояват фирмите, то за гражданите такса смет ще скочи 4 пъти", заяви Бояджийска.

След години неуспешни опити Столична община най-после даде старт на завода за боклука. Първата копка бе направена от изпълнителите - гръцкия консорциум "Актор-Хелектор". Съоръжението трябва да заработи през април 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай