Кмет: Сунгурларе е пред фалит заради блокирани пари в КТБ

Кмет: Сунгурларе е пред фалит заради блокирани пари в КТБ | StandartNews.com

Бургас. Община Сунгурларе е пред фалит, заради блокирани вече пети месец близо 4 млн. лева общински средства в КТБ. Това обяви кметът Георги Кенов, цитиран от „Фокус".

Блокираните общински пари във фалиралата банка са около 1,5 млн. лева и още около 2,5 млн. лева предназначени за авансово плащане по европроект.

Кметът твърди, че не може да плати заплати и електричество, и е изключително затруднен.

По думите му ако до 15-20 дни държавата не се намеси, ще е принуден да затвори общината.

Кенов припомня решение на Националното сдружение на общините за безлихвени заеми като такива са отпуснати на общини като Бургас и Айтос, а Сунгурларе е получила едва 150 хил. лева.

Освен проблем са и заплатите. Кметът е притеснен още от европейски проект, който трябва да започне и за който има избрана фирма-изпълнител. На нея обаче не може да й се плати, защото парите също са в КТБ.

"Вече пети месец общината плаща заплати на учителите, които са около 500 хил. лева. Как една бедна община може да се справи? Нито ден не сме просрочили. Финансираме домашен патронаж и детски градини, старчески домове. Освен това общината има съставен данъчен акт от НАП за ДДС, освен това и глоба от РИОСВ за рекултивация на сметището от 30 хил. лева – как да съществуваме", коментира Кенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай