Климатици и смартфони рязко поскъпнаха. Голямо търсене

Ето какво купува българинът на изплащане

Климатици и смартфони рязко поскъпнаха. Голямо търсене | StandartNews.com

Високите цени на природния газ и на парното отопление доведоха до ръст от 33% на търсенето на климатици на изплащане и до ръст на средната цена с 26% през 2022 година в сравнение с 2021 година. Така най-търсеният модел достигна средна цена от 1 300- 1350 лв. докато година по-рано беше 950-1 000 лв. Това показва, че българите са практични и все по-често избират модерни инверторни, и дори последно поколение хиперинверторни климатици за отопление на домовете си, тъй като те са изключително ефективни и осигуряват комфорт срещу нисък разход на електричество. Това показва новото издание на популярната класация „Топ 10 на изплащане“ за 2022 г. от БНП Париба Лични Финанси, България.

Ръст на средната цена на най-търсения модел се наблюдава и в категорията-лидер в класацията – смартфоните. През 2022 г. беше отчетено повишение от 21% и най-популярният модел струваше 1 850-1 900 лева докато година по-рано беше 1 500-1 550 лв. Като цяло се повиши и търсенето на смартфони като броят на заявленията в тази категория е с 15% по-голям в сравнение с 2021 г. Според експертите на БНП Париба Лични Финанси ръстът на цената на най-търсения смартфон и на броя на заявките се обясняват с три основни фактора. На първо място е все по-бързото развитие на 5G мрежите и по-голямата необходимост от постоянен високоскоростен достъп до интернет. Затова много хора, които до сега са ползвали по-стари модели смартфони, ги заменят с по-модерни. Друга причина за ръста на цените са затрудненията при линиите за доставка на различни компоненти. На трето място са инфлационните процеси от 2022 г.

Новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ отчита и все по-широкото навлизане в България на световната тенденция на развитие на „интернет на нещата“ и възможността хората да имат достъп до множество услуги през различни устройства, което също е свързано с проникването на 5G мрежите. Като хора, отворени към новите технологии, българите искат да се възползват от тази тенденция и все по-често купуват носими устройства, които им позволяват да извършват безконтактни разплащания, да контролират уреди в дома през приложения, да разговарят без смартфонът им да е наблизо, да се грижат за здравето си като следят сърдечния си ритъм и качеството на съня и така нататък. Именно благодарение на повишения интерес към такива устройства за първи път в класацията влязоха смартчасовниците. Най-търсеният модел е на цена 700-750 лева. В новото издание на рейтинга тези продукти са на 9-а позиция, но очакванията са, че постепенно ще се изкачват нагоре.

Въпреки инфлацията и очакванията за икономическа рецесия, през 2022 г. броят на заявките за стоки на изплащане нарасна с 10,3% в сравнение с 2021 г. С 16,5% се увеличи и средната сума на заявленията за финансиране на покупката на стоки от 10-е най-търсени категории в класацията. Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България това повишение се обяснява от една страна с промяната на потребителските нагласи след пандемията и очакването на хората, че ще могат да обслужват редовно кредитите си. Вторият фактор е желанието на българите, които имат спестявания, да ги запазят, Затова те предпочитат да закупят нужните им стоки с потребителски кредит. Това им позволява да планират добре семейния си бюджет и в същото време да разполагат с ресурс за непредвидени разходи.

Търсенето на бяла техника нарасна с 8%

Данните от  новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ показват ръст на търсенето на бяла техника на изплащане. Например, броят на заявките за финансиране на покупките на перални нарасна с 5.5% в сравнение с 2021 г., на хладилници – с 12%, а на готварски печки – с 6%. Спад на броя на заявките се наблюдава при две от категориите. През последните 12 месеца броят на заявките за покупка на изплащане на лаптопи намаля с 13% след отмяната на дистанционното обучение, а при обзавеждането за спалня – с 10% след завръщането към работата в офис и премахването на социалната дистанция.

Велосипеди и тротинетки ще са новите звезди в класацията

Данните на БНП Париба Лични Финанси показват, че много близо до влизане в класацията е категория „Лични средства за придвижване“. В нея влизат стоки като: велосипеди и тротинетки, електрически тротинетки, скутери и мотопеди, и триколки. През 2022 г. броят на заявките за финансиране на покупки в тази категория отбеляза ръст от 74.5% и тя вече е на прага да попадне в топ 10.

Ръст от 14% се наблюдава и при средните цени на заявките в категорията. Интересно наблюдение е, че при средствата за придвижване на ток ръстът на средните суми на заявките е по-нисък в сравнение с „класическите“ велосипеди и тротинетки – 11% срещу 21%. Обяснението е, че технологичното развитие води до по-слаб ръст на цените при машините с двигател, който за 2022 г. е под нивото на средногодишната инфлация. В същото време, хората търсят по-висок клас велосипеди и тротинетки, с по-добра изработка, с вложени по-модерни и олекотени материали. Причината е, че тези стоки все по-често се използват за спорт, а дори и когато са предназначени само за придвижване в града е добре да са по-леки и удобни за пренасяне. Увеличението на цените на горивата и цените за градски транспорт също променят нагласите на потребителите, които са все по-склонни да избират алтернативни средства за градска мобилност и придвижване.

За класацията „Топ 10 на изплащане“

Класацията „Топ 10 на изплащане“ се изготвя от 2009-а година от БНП Париба Лични Финанси. Целта на рейтинга е да даде ясна картина на потребителското търсене. Той класира най-купуваните модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите заявки за потребителски кредит в БНП Париба Лични Финанси за покупка на стоки на изплащане. Новото издание е базирано на заявките за покупка на изплащане в периода януари-декември 2022 г. Около 60% от тях са за 10-те най-търсени стоки.

За БНП Париба Лични Финанси в България

БНП Париба Лични Финанси е клон на френската банка БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. Компанията е сред лидерите на пазара на потребителско кредитиране в България с над 1 600 000 клиенти като повече от 800 000 от тях са ползвали финансовите ѝ продукти повече от веднъж. БНП Париба Лични Финанси разполага с широка дистрибуционна мрежа в страната, като предлага услугите си в над 1400 търговски обекта, в това число и собствена клонова мрежа от 44 търговски офиси в цялата страна. Компанията има екип от близо 800 служители и предлага най-голямото портфолио от специализирани потребителски кредити в страната с максимален размер 80 000 лв., включително потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане, автокредитите „Нова” и „3+”, продукт за консолидиране на задълженията, застраховки, кредитни карти с лимит до 10 000 лв., онлайн депозити и др. Компанията е изградила стабилни отношения със своите търговски партньори и подпомага растежа на техния бизнес.

Мисията на банката е да насърчава устойчивото потребление като подкрепя своите клиенти и партньори.

BNP Paribas Personal Finance следва политика на отговорно кредитиране. Основните ѝ цели са да подкрепя домакинствата, като предлага достъп до кредитни продукти на колкото е възможно повече хора, както и да създава условия за предпазване на кредитополучателите от свръхзадлъжнялост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай