Китайци вдигат завод за фураж в Добрич

Китайци вдигат завод за фураж в Добрич  | StandartNews.com

Увеличихме с 50% износа на царевично зърно за Китай

Завод за фураж ще вдига в Добрич голям китайски инвеститор. Това съобщи в Суджоу земеделският министър Десислава Танева. До 2 седмици започва строителството на завода, който е изцяло частна китайска инвестиция.

"Има засилен интерес на Китай към производството на фуражи в България, които след това да се изнасят за животновъдството в Китай", обясни Танева. И допълни, че китайските инвеститори планират и да отглеждат животни у нас.

"Китай проявява интерес към пресните български плодове и заради това ще бъде отворена процедура между китайската агенция за безопасност и българската агенция за безопасност на храните за организиране на износа", каза още министър Танева.

Стартирането на тази процедура стана по време на черешобера в Кюстендил, но министър Танева е скептична, че може да бъде завършена до черешобера през пролетта на 2016 г.

"Скоро обаче ще започне износът на мляко и млечни продукти", съобщи още земеделският министър в Китай.

До този момент от България за Китай са подписани процедури за износ на царевица, лавандула и рибни продукти. "При царевицата имаме увеличение на търговията 50 пъти заради китайски бизнесмени, които отглеждат растението в България", похвали се Десислава Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай