Китай направи чудо. 35% скок на икономиката

50 процента е нарастването на износа

Китай направи чудо. 35% скок на икономиката | StandartNews.com

 

Обемът на производството в Китай за първите два месеца на година бележи ръст с 35,1 процента, което е най-голямото нарастване в годишно изражение за последните десетилетие. Това показват данниге от Ницоналното бюро по статистика на държавата, цитирани от The Wall Street Journal.

Най-големият ръст е в производството на оборудване – 59,9 процента и в сектора на високите технологии - 49,2 процента. Чуждестранните инвестиции подскочиха с 34,2 процента, износът  - с 50,1 процента, вносът – с 14,5 процента.

Китай може да стане първата страна, която отслабва икономическите стимули след кризата. Пекин обаче трябва да го направи така, че да не се подтисне темпа на възстановяване и да се осигури стабилност на фондовия пазар, коментират американски анализатори.

Властите в Пекит като годишна цел са си поставили ръст на БВП над 6 процента. Международният валутен фонд вече прогнозира, че очакванията ще бъдат задминати и нарастването ще е в рамките на 8 процента.

Ако средногодишният ръст през следващите 15 години се запази над 4,7 %, през 2035 година икономиката на Китай ще задмине тази на Америка и ще установи световно лидерство, прогнозират анализатори от Bank of America.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай