Китай глобява с $1 милиард Alibaba

Според КНР компанията се бори несправедливо с конкурентите

Китай глобява с $1 милиард Alibaba | StandartNews.com

Китайските антитръстови власти планират да глобят гиганта за електронна търговия Alibaba с рекордна сума, съобщи The Wall Street Journal, цитиран от ТАСС . Според нейни източници сумата на възстановяването ще надхвърли 975 милиона долара, които американският Qualcomm е платил през 2015 г. в страната.

Според регулаторите Alibaba се бори несправедливо с конкурентите. Компанията „наказва“ продавачите, които публикуват своите продукти на множество платформи: ограничава популяризирането на техните продукти на техните сайтове, като по този начин ги принуждава да направят избор в тяхна полза. Според вестника китайските власти ще настояват Alibaba да прекрати тази практика.

В края на декември 2020 г. стана известно, че Службата за пазарен контрол на КНР е започнала разследване срещу Alibaba по подозрение за извършване на монополни действия.

Миналия ноември трябваше да се проведе рекордно публично предлагане на финансовата и технологична компания на Alibaba Ant Group на борсите в Шанхай и Хонконг, което беше неочаквано спряно от регулатора, който посочи „промени в условията на финансовите и техническите надзор. " Медиите обърнаха внимание на факта, че това беше предшествано от публична реч през октомври от основателя на Alibaba Джак Ма, който в речта си цитира китайския президент Си Дзинпин и разкритикува правилата, регулиращи високотехнологичната индустрия в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай