Вторник,

Хранилището в Чирен ни спасява засега, какво следва

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
719
Хранилището в Чирен ни спасява засега, какво следва
A
A
A

Около 17% са останалите запаси на природен газ в газохранилището на България в Чирен и те трябва да се пазят като зеницата на окото, предупреди пред Нова телевизия енергийният експерт Еленко Божков.

Веднага трябва да сме готови и да се премине на алтернативно гориво - мазут, посочи още Божков.

“Тези, които трябва да продължат да се снабдяват с природен газ са училища, детски градини и болници”, допълни той и поясни, че има градове като Пловдив и Плевен, които използват предимно природен газ, затова “трябва да се провери какво е състоянието на газовите им турбини”.

По думите на Еленко Божков най-засегнати от спирането на газа от страна на Русия ще бъдат хлебопроизводителите у нас.

“Трябваше да се използват всички възможности за предварително запълване на хранилището”, смята Божков.

Други две групи хора, които ще изпитат затруднение са битовите и промишлените производители. “Битовите производители са едва 2,5%, нека ги запазим. А промишлените производители делим на две групи - тези, които използват газа като суровина и тези, които го използват като гориво”, обясни Божков. “Тези които го използват като суровина ще изпитат икономически шок”, поясни още той.

Според експерта има фирми, които ще плащат с руски рубли и ще могат да доставят газ за България.

“Втората възможност е да се доставя газ от Гърция, там да се регазифицира, а този газ който отива за Гърция, но минава през България - да използваме ние, тъй като никоя от страните, които ни заобикалят, няма ограничение в търговията с природен газ засега”, обясни Божков.

Според бившия директор на Българския енергиен холдинг - Илиян Василев, това е политически ход от страна на Русия.

“Това се очакваше! "Газпром" няма никакви основания да променя договора”, заяви Василев и добави, че за радост България има достатъчно запаси на синьо гориво.

“Аз не смятам, че тази стъпка на “Газпром” ще продължи дълго, защото е политически наказателна, тя е свързана с посещението на премиера в Киев”, поясни Василев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com