Вторник,

Хотелиери и ресторантьори искат пари на калпак

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват, че хотелиерският и ресторантьорският бранш са най-засегнати от кризата и обявеното извънредно положение в страната.

Те настояват за безусловно изплащане на 60 процента от размера на трудовото възнаграждение на всеки един зает, без обвързване с каквито и да било ангажименти от страна на работодателя.

150 хиляди души, заети пряко в бранша, и над 500 хиляди от фирмите дистрибутори са заплашени да останат трайно без работа, твърди Марин Сотиров от Сдружение на заведенията в България.

Безусловно поемане от държавата на дължимите към НОИ и здравноосигурителни вноски за периода за всички работещи на трудов, граждански договор или самоосигуряващи се лица би било облекчение за сектора. 

"Не е логично да се заплащат осигуровки в месеци, в които заведенията не работят, няма никаква логика в това нещо", казва Сотиров. 

Според него мерките на правителството са неприложими за малкия и средния бизнес. 

"Едно е да ти се намали оборотът с 20%, та и ти да получиш помощ от 60% за заплатата на някой твой работник, а друго е изобщо да не работиш. Кой определя кой бизнес иска да фалира и кой няма да фалира. Ти си изтеглил кредит за един бизнес 50, 100, 200 хиляди лева, инвестирал си и в момента ти се случва това. И държавата казва – ама ти така или иначе ще фалираш", оплака се Марин Сотиров. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички