Хотелиер с горещ коментар за туристическия сезон

"Заради липсата на работещо правителство в момента няма и инвеститори", коментира Стоил Далевски

Хотелиер с горещ коментар за туристическия сезон | StandartNews.com

"Въпросните допълнителни 5 млн. лв., които вчера Министерският съвет отпусна за хотелиери, приютили бежанци от Украйна, ще отидат за покриване на стари задължения. Аз все още не съм получил парите за настаните бежанци през май и юни." Това коментира пред "Дивидент" хотелиерът Стоил Далевски.

Той не е изчислил колко точно му дължи държавата, но казва, че сумата не е малка и забавянето на парите го затруднява, защото изплаща кредити и има големи разходи.

"Докато имаше действащ кабинет съответно парите се изплащаха. За март и април средствата бяха изплатени веднага. След това започнаха да се бавят", заяви той. 

По думи те му много представители на бранша се оплакват, че не са получили пари и постоянно пишат жалби.

"Резултат няма. Дори и след протеста на хотелиерите в Слънчев бряг нищо не се промени", оплака се още Далевски.

Проблемът със скъпата вода

"В момента браншът изпитва сериозни затруднения и заради увеличението на цената на водата в Бургас с 60 процента. Решението за този скок в цената е било обжалвано, но и там няма резултат", подчерта предприемачът. 

Той обяви, че в почти всички хотели на по-високите етажи няма вода и налягане, въпреки че собствениците плащат повече за вода.

"Въпросните 15 лв. за украински бежанец са неадекватна сума, защото освен увеличената вода и токът е поскъпнал три пъти спрямо миналата година", аргументира се той. 

Успешен ли е сезонът?

Хотелиерът сподели, че сезонът е започнал много плахо и с голям отлив на туристи, заради войната в Украйна. А всички изказвания, че няма отлив на туристи, не са верни. 

Всеки ден в неговия хотел има по 15 анулирани записвания и причината е свързана със ситуацията в Украйна.

Другото, което може да е стреснало туристите според него е информацията, че има мини в Черно море.

"Отливът на туристи продължава и в момента", посочи Стоил Далевски. 

Хотелиерът очаква с около 10% по-добър сезон по отношение на запълняемост на хотелите, но тъй като разходите са много големи за печалба не може да се говори. 

В момента се работи основно за покриване на разходите. 

Удължаване на сезона 

Според хотелиера идеята на служебния министър на туризма Илиян Николов да се стартира мащабна рекламна кампания на България в съседните страни с цел да бъде удължен сезонът и да бъдат привлечени повече гости през септември, няма как да се случи. Първо защото войната в Украйна продължава да е огромен проблем. И второ, защото непрекъснато се следят прогнози за това какво ще бъде времето по нашето Черноморие. "А за септември не го дават да е много добро и съответно няма почти никакви записвания за тогава", уточни той.

Идеята за единна браншова организация

Далевски одобрява идеята на министъра за създаване на единна браншова организация. 

"Идеята е добра и е редно да има някаква регулация и адекватно ценообразуване за големите курорти, като Слънчев Бряг. В момента много колеги намаляват цените до абсолютния минимум, тъй като са на по задни линии. По този начин хотелите на предни линии по-трудно привличат туристи. Навсякъде по света в големите курорти има цени за първа, втора, трета линия и т.н. Тук няма", посочи той.

Заради липсата на работещо правителство в момента няма и инвеститори, оплака се хотелиерът и допълни, че в момента туризъм няма. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай