Хотели и ресторантьори заплашват с фалити

Искат помощ от властта

Хотели и ресторантьори заплашват с фалити | StandartNews.com

Хотелиери и ресторантьори искат конкретни мерки за помощ от властта след извънредното положение заради пандемията от коронавирус, като спешна мярка срещу икономическите последици в туристическия сектор, в който работят 500 000 души.

Това се казва в писмо на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в писмо до премиера Бойко Борисов.

Припомняме, че властта обеща да поеме 60% от заплатите на служителите, които в момента не работят. Работодателите обаче трябва да гарантират останалите 40% от заплатата и осигурителните вноски, без да извършват стопанска дейност вследствие на форсмажорни обстоятелства, пишат от БХРА.

Към момента 20% от служителите ни са освободени, а останалите се пускат в неплатен отпуск. А прогнозите сочат фалит на около 50% от търговските обекти в бранша ни. Дори след края на кризата, тези, които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет и дори на загуба, защото последствията от нея ще бъдат овладени най-рано след година, твърдят от бранша.

Ние вярваме, че икономически мерки ще бъдат взети. Всяка минута е важна за нас. Защото в момента сме в невъзможност да разчетем разходите си и да разработим кризисни планове за оцеляването си. Както за нас, така и за служителите ни и техните семейства, се казва още в писмото. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай