Хиновски посочи абсурда на енергийната политика на България

Ние сме изцяло зависими от вноса на природен газ, каза експертът

Хиновски посочи абсурда на енергийната политика на България | StandartNews.com

"Не можем да се присъединим към такава гибелна политика. Дори ЕС да има консолидирана позиция, България не може да си позволи това. Ние сме изцяло зависими от вноса на природен газ. Това е апокалиптично за нашата икономика". 

Това каза пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски в коментар на обсъждана забрана на вноса на руски природен газ и петрол, ако такова предложение бъде внесено в рамките на ЕС.

"Първо трябва да направим така, че по законодателен път и с консенсус да се обърнем към собствените си резерви на природен газ", изтъкна бившият депутат от ИТН и уточни:

"Ние имаме доказани собствени ресурси на природен газ, които не се разработват в угода на някого. Имаме резерви в Черно море, имаме находището Калиакра-Запад, което има доказан резерв 1 млрд. куб.м газ, което не се ползва, имаме Етрополската формация (между Плевен и Ловеч) с доказан ресурс 30 млрд. куб.м, което не се разработва".

По думите на експерта "абсурдът на енергийната политика на България е, че винаги чакаме и смятаме, че ще ни се размине".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай