Хампарцумян с остра критика към властта за провала с БНБ

Нужен управител с профил, сходен с този на настоящия гуверньор

Хампарцумян с остра критика към властта за провала с БНБ | StandartNews.com

Този парламент няма да избере нов управител на БНБ, защото "очевидно не могат да се разберат". Оставането на настоящото ръководство на БНБ до избора на нова консенсусна личност е за предпочитане пред издигането на неподходящи хора, заяви пред БНТ банкерът Левон Хампарцумян.

"Ще си остане така. План Б е работещ и по-добре да е някой, който може да представлява банката, отколкото някои Мики Мауси, които ги представяме все едно са на представление. Това не е телевизионен сериал, за да представяме някой актьор веднъж като папа, после като някой друг", каза Хампарцумян.

По думите му сегашната комбинация от партии не успяха да излъчат сравним кандидат с настоящия гуверньор на БНБ и с тези на останалите европейски банки. "Разбраха го по трудния начин, но мисля, че голяма част от хората, които правят този избор, нямат идея точно какво прави БНБ", допълни той.

Според Левон Хампарцумян управителят на БНБ трябва да има техническа подготовка, за да управлява и надзирава целия финансов сектор, да притежава политическа култура и инстинкт, за да може да има позитивен диалог с управляващите, да разполага с мрежа от контакти с централните банки на останалите страни и Европейската централна банка.

"Не знам дали може да е напълно политически независим, защото все пак е избран от политиците, но може да е приемлив от по-широка бленда от политици и така да си осигури независимост", допълни Хампарцумян.

Той изтъкна, че е нужен управител с профил, сходен с този на настоящия гуверньор, а във финансовия свят има достатъчно българи с високи познания, позиции и възможност да се справят с този пост.

"Защото иначе, нали разбирате - да дойде някое ангелче отвън, което е напълно независимо и да взима правилните решения, а да не познава никого тук – това е наивно. Все едно да ме сложите да дирижирам Софийската филхармония, което може и да е детската ми мечта. Сега си имаме управител, който добре се справя и трябва да потърсят такъв със сходен опит", каза Хампарцумян.

Министерството на финансите закъснява с някои действия за подготовката на България за влизане в еврозоната смята Левон Хампарцумян. Той призова финансовият министър Асен Василев да започне изпълнението на плана, който е подготвил с екипа си във финансовото министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай