Хампарцумян разби стереотипите, каза кой да е управител на БНБ

По думите му изборът на шеф на централната ни банка е много важен

Хампарцумян разби стереотипите, каза кой да е управител на БНБ | StandartNews.com

Българската народна банка (БНБ) е независима институция, която взаимодейства с Европейската централна банка (ЕЦБ) и не бива да се дават някакви свръхочаквания на ЕЦБ. Личността на управителя и на подуправителите са много важни, които са интерфейса за еврозоната на ежедневна база, правила, регулации. Това обясни пред бТВ банкерът и финансист Левон Хампарцумян в коментар за избора на нов управител на БНБ, който трябва да се случи днес в парламента.

По думите му изборът на шеф на централната ни банка е много важен и личността на Димитър Радев е безспорна. Политиците не знаят какво прави БНБ, изтъкна Хампарцумян.

Той добави, че няма в света гуверньор на централна банка, който да е директно обвиняван, че някоя банка е фалирала.

Политическият анализатор Георги Харизанов заяви, че ако големите държави в ЕС искат България в Шенген няма проблем това да се случи. Нидерландия по-скоро би се съобразила с присъединяването на България в Шенген, отколкото да заеме собствена позиция или позиция, която не кореспондира с политиката на Европейския съюз, посочи Харизанов.

Социологът Добромир Живков добави, че България е по-близо до Шенген, отколкото до Еврозоната. Политическата обстановка в Европа и това, което се случва в България с пренареждането на кабинета и изпълнителната власт, както и приемането на проевропейска политика, ще допринесе съществено за приемането на България в Шенген, смята Живков.

„Съществената част от ЕС не ги интересува какво става тук, те просто не ни зная, бъркат ни кои сме и къде сме. Тези, които знаят нещичко за нас, ни спират за Шенген, защото ни нямат доверие. Тук са важни общите критерии плюс доверието към нас. Ние трябва да назоваваме нещата с истинските им имена, за да имаме един добър диалог с европейските си партньори. Трябва да се разбере от всички, че светът се пренарежда и би било добре България да заеме своето място и да е добре функциониращ член на ЕС във всичките си инкарнации“, коментира темата и Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай