Хампарцумян каза защо сме бедни

Финансистът коментира, че българският бизнес е в еднакви условия с всички бизнеси в Европа

Хампарцумян каза защо сме бедни | StandartNews.com

"Бедни сме, защото политически не сме добре подредени и трудно намираме общи цели и начини да мислим рационално. Дори да има популисти политици, когато общественото мнение е рационално, те ще се вслушват в него и ще се случват рационални неща. Ако общественото мнение е ирационално, те, слушайки го, се получава това, което виждаме около нас".

Коментара направи пред БНР финансистът и банкер Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите.

Според него във "висшите слоеве на политиката у нас отдавна няма експертиза, а краткосрочен политически ПР, който в отделни моменти трябва да се замества с действие, а не виждаме подобно нещо".

По думите на Хампарцумян целта да се вземат парите от Плана за възстановяване е краткосрочна и не решава дългосрочни проблеми:

"Зле ще е да загубим 2,5 млрд. евро, но това е краткосрочната цел. Дългосрочната цел за България е да заеме позиция в новото пренареждане на света, което се случва около нас. ... Ако не модернизираме мисленето си и държавата си, така че да се впишем в световния контекст, ще ни чака нарастваща бедност и разочарование". 

Финансистът коментира, че българският бизнес е в еднакви условия с всички бизнеси в Европа:

"Дали ще купуваме газ по някаква сложна схема и по-скъп, това е така, защото е по-скъп. Някои представители от българския бизнес са свикнал да приватизират печалбите и да национализират разходите и загубите. В момента тази машинка малко се е разбутала. Трябва да се съберат, да помислят и да бъдат готови с някакви буфери за непредвидими обстоятелства. ... Производителите трябва да плащат повече за енергия и за суровини, но имат продукт, който струва повече".   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай