Събота,

Хакатонът InnoAirChallenge: Време е за смели идеи

От: Стандарт -
225
Хакатонът InnoAirChallenge: Време е за смели идеи
A
A
A
  • Хакатонът ще се проведе на 2-4 юни, а крайният срок за записване е 31 май.
  • Най-добрият отбор ще спечели 10 000 лева, а второто и трето място ще получат съответно 5 000 и 3 000 лева.
  • Ментори са представители на технологичната общност с богат опит в разработването на софтуерни решения в реална бизнес среда, академичните среди и експерти в сферата на транспорта.
  • Доцент д-р Светлин Наков, съосновател и мениджър „Иновации“ на SoftUni, ще приветства участниците и ще им даде ценни насоки.

Броени дни остават до 31 май - крайния срок за регистрация на отборите за участие в Хакатона InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter. Целта на съревнованието е да предизвика хората с технологични знания и умения да потърсят смели и иновативни решения за бъдещето на градската мобилност. Разработването на идеите ще се проведе онлайн от 2-ри до 4-ти юни 2021 г. в рамките на Европейската зелена седмица. Организатори на инициативата са А1 - утвърдена компания в сферата на телекомуникациите, дигиталните и ИТ решения и услуги и Асоциацията за развитие на София в ролята си на координатор на проекта INNOAIR от името на Столична община.

Към Хакатона вече има сериозен интерес, но организаторите очакват още екипи, желаещи да се включат в InnoAirChallenge, да се запишат преди крайния срок 31 май 2021 година на следния линк. Изискването е те да са съставени от между двама и пет участници, които имат визия за бъдещето и креативни идеи за подобряване на градската мобилност чрез средствата на съвременните технологии. По време на разработването на своите идеи те ще имат възможност да се консултират с ментори за по-добро формулиране и представяне на проектите си. Сред тях са представители на технологичната и бизнес общност и експерти от Столична община, обединени от общата кауза за развитието на устойчивата градска мобилност:

Цветомил Йорданов, Developer Lead, А1 - C#, SQL, Microsoft Server, Web Services, Google Maps WEB APIs

Даниел Йорданов, Developer Lead, А1 - C#, React, Node.js, Python, Databases, Containers

Теодор Стефанов, старши софтуерен инженер, А1 - js, React, mongodb, Node.js, graphql;

Симеон Томов, старши софтуерен инженер, А1 - C#, Databases, Soap, Rest

Дичо Шукеров, старши софтуерен инженер, А1 - C#, SQL, JavaScript

Христо Танев, експерт по Marketing Automation, А1 - SQL, AMPscript, HTML, Marketing Automation, CRM, Conversational AI

Радослав Ризов, докторант, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ - Изграждане на архитектура на транспортни системи (от бизнес гледна точка), Умни градове и софтуерни приложения, Бизнес модели, Облачни решения

Иван Николов, директор на дирекция „Транспорт“, Столична община - Транспортни политики и данни

инж. Димитър Петров, директор на дирекция „Управление и анализ на трафика“, Столична община - Транспортни мрежи, Трафик анализ

Петко Анчев, Lime, Operations Manager - Bulgaria, Greece & Cyprus - Анализ на агрегирани данни, интермодалност, алтернативен транспорт

Антония Шаламанова, експерт, Зелена София - Интегрирани решения, Увеличаване на информираността, Достъпност 

Официалното откриване на Хакатона ще бъде в 18:00 часа на 2 юни в Zoom.

Доценр д-р Светлин Наков, един от съоснователите и мениджър "Иновации" на SoftUni ще приветства участниците в InnoAirChallenge и ще им даде ценни насоки. Публичните представяния на разработените между 2 и 4 юни идеи на отборите е планирано да бъде от 10:00 до 12:00 часа на 4 юни, като оценяването от страна на журито ще се случва в реално време и победителите ще бъдат обявени веднага след това. Осигуреният от А1 награден фонд на обща стойност 18 000 лева дава допълнителен стимул за участниците. Отличеният на първо място отбор ще получи награда от 10 000 лева, второто място ще донесе награда от 5 000 лева, а третото - 3 000 лева. А1 ще предложи и специални награди на участниците, показали визионерски идеи и добра теоретична подготовка, като им предостави възможност за участие в Лятната академия на компанията. Стажът в А1 е отлична възможност за натрупване на практически умения в реална бизнес среда, както и работа с върхови технологии и иновативни решения в сферата на „Интернет на нещата“.

Сред основните въпроси, на които разработките на екипите трябва да отговорят, са начини за превръщането на градския транспорт в София в по-екологично устойчив и привлекателен за гражданите. Други от темите са интеграцията на градската мобилност и събирането на обратна връзка от гражданите, както и разпространяването на идеи за подобряване качеството на въздуха в градска среда. Сред членовете на журито, които ще оценяват разработените по време на Хакатона проекти за приложимост, оригиналност и техническо изпълнение, са:

Кристиан Кръстев, заместник-кмет по транспорта, Столична община

Димитър Дилчев, директор, Център за градска мобилност

Светлана Ломева, директор, Асоциация за развитие на София

Борислав Симеонов, старши директор „Информационни технологии и дигитална трансформация“, А1 България

Илиян Димитров, мениджър „Дигитална трансформация“, А1 България

доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет, Софийски университет

проф. д-р Станимир Кабаиванов, декан на Факултет по икономически и социални науки, Пловдивски университет

Теодора Дачева, заместник-директор на Националното сдружение на общините в Р. България

Иван Ненков, изпълнителен директор, СофтУни

Подробна програма, технически изисквания и правилата за провеждане на InnoAirChallenge са на разположение на адрес: http://bit.ly/InnoAirChallenge

Събитието се провежда в рамките на проекта INNOAIR, финансиран от европейската инициатива „Иновативни градски дейности“ (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе избран и стана част от общността на иновативните европейски градове. Програмата UIA на Европейската комисия дава възможност на големите европейски градове да тестват иновативни, креативни, но и рискови решения на градски предизвикателства. INNOAIR прилага експериментално мерки в тематичната област „качеството на въздуха“ и по-специално „иновативни решения за мобилност и зелено придвижване“. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com