КЕВР: Скок на газа няма да повлече тока и парното

КЕВР: Скок на газа няма да повлече тока и парното | StandartNews.com

Поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ не трябва да доведе до увеличение на цените на тока и парното. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов по повод изявлението на обществения доставчик, че ще поиска поскъпване на газа от 1 октомври с 3,4%.

Според Закона за енергетиката, на 10 септември "Булгаргаз" трябва да внесе в КЕВР официално заявлението си за цените на синьото гориво за тV-то тримесечие на годината, а месец по-рано трябва да оповести намеренията си. Затова на 10 август "Булгаргаз" публикува прогнозно поскъпване на синьото гориво за последното тримесечие с 9,55 лв. - до 290,63 лв. без акциз и ДДС за 1000 куб. метра газ. Увеличението е заради очакваните по-високи доставни цени на природния газ от Русия и курса на лева към долара, мотивират искането си за поскъпване на газа от "Булгаргаз".

Междувременно официално стартира втората, обвързваща фаза от Пазарния тест за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция - България. Това съобщиха от "Ай Си Джи Би" АД - компанията, която отговаря за реализирането на интерконектора. Акционери в компанията с по 50% са БЕХ и гръцката компания IGI Poseidon SA. Стартът стана възможен след като указанията за тази фаза бяха одобрени от регулаторните органи на двете държави. Втората фаза ще потвърди какво ще бъде нивото на реалния ангажиран капацитет в интерконектора и ще приключи до средата на септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай