Петък,

КЕВР с ключова новина за газа. Решението

От: Редактор -
2508
КЕВР с ключова новина за газа. Решението
A
A
A

Увеличението в цената на природния газ през април няма да бъде 58%, каквато прогноза направи „Булгаргаз“. Това гарантира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров, като се позова на борсовите цени, които през последните дни се успокояват. 

„Спад в пазарите, както на електричество, така и на газ, реагират панически на всякаква новина, която се получава от района на военните действия. В този смисъл мога да ви гарантирам, че увеличението няма да бъде в рамките на 57%, както е първоначалното заявление на „Булгаргаз“. Колко ще бъде, ще стане ясно едва в последните дни на месец март. Към този момент, ако днес изчислим увеличението, то трябва да е около 30%“, заяви Тодоров.

Министърът на енергетиката Александър Николов потвърди казаното от председателя на КЕВР, като допълни, че ситуацията се следи. Възможно е помощта за битовите потребители на газ да бъде продължена и за април:

„Ще се вземе решение към края на месеца за това как да изглежда компенсацията и дали тя да бъде продължена и за още един месец напред, тъй като реалното спиране на отоплителния сезон вероятно ще се случи някъде в средата на месеца“.

Заявката на „Булгаргаз“ за увеличение на цената на природния газ с близо 60 процента от април е заради действията на бившето ръководство на дружеството, което е отказало евтината азерска суровина, смята от своя страна премиерът Кирил Петков.

За анонсираното от „Булгаргаз“ искане за поскъпване на газа с 58% през април Петков обяви, че ще се направи опит отново да получаваме евтин газ от Азербайджан:


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички