КЕВР реши! Ето я новата цена на газа

Комисията официално я обяви

КЕВР реши! Ето я новата цена на газа | StandartNews.com

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за декември в размер на 146,09 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.   

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около една 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, пишат от Комисията. 

Необходимото количество за декември е осигурено и с доставка на тръбен газ, закупен на платформата на „Газов Хъб Балкан“, след проведен търг „тип аукцион“. Освен това „Булгаргаз“ е включил в ценовия микс и количества газ от добив от хранилището „Чирен“.

От КЕВР обясняват, че една от основните причини за увеличението, в сравнение с ноември, е високата цена на синьото гориво, съхранявано в газохранилището в Чирен. През основния период за нагнетяване - август и септември, цените на международните газови борси са достигнали изключително високи нива и това е повишило цената на газа за „Чирен“.

„От друга страна, с настъпването на отоплителния сезон цената на синьото гориво нараства поради увеличеното потребление, най-вече от топлофикационните дружества. Допълнителен негативен фактор е и нарастването на борсовите индекси на международните пазари през последните дни на ноември”, посочват още от Комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай