Къде изчезна родопският картоф? В магазина made in USA по 5 лв. килото

Вече е лукс в Родопите да намериш картофи от производителя

Къде изчезна родопският картоф? В магазина made in USA по 5 лв. килото | StandartNews.com

Къде изчезнаха вкусните родопски картофи?

Влизаш в хиперверигите и погледът ти се спира върху обичания от българите зеленчук. Килограм сладки от САЩ  са на цена 4.99 лв., червени мити картофи от Франция са 2.49 лв, а българските  картофи-1.59 лв. Продават се и от Египет, пише 24rodopi.

Вече е лукс в Родопите да намериш картофи от производителя, а регионът ни се славеше с този основен хранителен продукт. Преди години картофопроизводителите алармираха и протестираха, че няма кой да изкупи продукцията им, дори я изхвърляха, но както всяко нещо в България, гласът им остана като глас в пустинята. И хората спряха да произвеждат, садят колкото им трябва за домакинството. С връзки, с познати и с молби смолянчани търсят да си закупят от родните вкусни картофи, които вървят между 1.20 лв -1.40 лв. за килограм. Цената няма значение, хората искат единствено родопската продукция, защото всеки знае вкусовите й качества. 

Made in Bulgaria, ама…

Клиенти споделят, че във въпросните хипервериги ни пробутват картофи за български, но по всичко личи, че не са. Това вероятно е начин да ни заблуждават, за да ги купуваме. За вкусовите им качества да не говорим. Тези картофи са воднисти, не могат да се сварят хубаво и нямат никакъв вкус, са коментарите.     

Тъжно е, че вече не остана българска продукция, посочват родопчани. Дори казват, че ще гласуват за партия, която обещае, че ще подкрепя родното производство.

Много често вече ще чуете: „Искам българско да си купя“

Сега хората са ужасени, че ще ни пробутват украински яйца, агнешко от Македония, зърно пак от Украйна. Да не говорим за съмнителните качества на тези стоки, а и ни е ясно и проверките как се правят.

Умишлено беше убито родното ни производство, за да ни внасят какви ли не храни под претекст, че са по-евтини.

От некачествените и скъпите продукти изходът е да имаш човек на село, който гледа крава и други животни. Хората масово търсят такива, които да им доставят прясно мляко и от него си правят масло, кашкавал и си подквасват. За съжаление все по-малко хора гледат крави и вече е почти невъзможно да си купиш и хубаво прясно мляко.

Картофите си остават основната храна в менюто на родопчани. С картофите могат да се приготвят много манджи, имаш ли ги, гладен няма да останеш. Добре, че все още се намират от местни производители, казват хората. Всички вече се усетиха, че от родното по-добро няма, но може би вече е късно.

Така, че търси се българското…

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай