Къде е спасението от отрицателните лихви

Те няма да засегнат хората, чиито спестявания са до гарантирания размер от 196 000 лева, каза Цветанка Минчева 

Къде е спасението от отрицателните лихви | StandartNews.com

* Те няма да засегнат хората, чиито спестявания са до гарантирания размер от 196 000 лева, каза Цветанка Минчева 

* Новият шеф на УниКредит Булбанк не очаква поскъпване на кредитите в средносрочен план

Отрицателните лихви върху депозитите, които първоначално се начисляваха само върху сметките на фирмите, вече са факт и при спестяванията на физическите лица. 

Статистиката показва, че през юни среднопретегленият лихвен процент по новите срочни депозити за домакинствата и бизнеса за пръв път е преминал на отрицателна територия. Тогава понижението му достига -0.05%, показват данните, публикувани от Министерството на финансите на 8 септември.  Възвръщаемостта по срочните депозити на бизнеса е спаднала до равнище от -0.25%, докато доходността по тези на домакинствата се е движила близо до историческия си минимум от 0.08 процента.

В последните месеци все повече банки у нас започват да начисляват специална такса "съхранение" върху парите в сметките на големите си клиенти. В повечето случаи тя е 0.7% върху суми над 400 000 лв. Първи такава такса за физически лица  въведоха двете най-големи банки - "УниКредит Булбанк" и Банка ДСК. Поне още десетина банки са ги последвали и също са въвели такса "съхранение" върху големите наличности на физически лица, пише "Сега". Засега преобладават такси от 0.7% върху суми над 400 000 лв. При някои финансови институции, като ОББ, прагът е 1 милион лева, при други, като Търговска банка Д, съхранението се таксува с по-ниска ставка от 0.06%.

Има ли спасение за влоговете от отрицателните лихви?

"Тази тенденция по депозитите на гражданите няма да засегне хората, чиито спестявания са до гарантирания размер от 196 000 лева", заяви новият главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева. Тя смени на поста Теодора Петкова, като преди това бе заместник-главен изпълнителен директор на подразделението на УниКредит Булбанк в Румъния. Минчева бе утвърдена на поста още преди няколко месеца, но встъпи официално в длъжност през септември, защото е трябвало да се изчакат всички регулаторни одобрения, включително и от ЕЦБ, която е надзорник на петте най-големи банки у нас.

Цветанка Минчева - CEO на УниКредит БулбанкМинчева обясни, че пo-гoлeмитe paзxoди нa бaнĸитe зa cъxpaнeниe нa пapи са имeннo пpи дeпoзититe нaд гapaнтиpaнoтo нивo, ĸoитo пpaвят бaнĸитe cвъpxлиĸвидни. Те са длъжни да плащат отрицателна лихва от 0.7% върху размера на резервите си, които държат в БНБ. Равнището на лихвата се определя от лихвената политика на Европейската централна банка. 

Bъпpeĸи липcaтa нa дoxoднocт заради почти нулевите лихви, покачващата се инфлация и бaнĸoвите тaĸcи, пapитe пo дeпoзитните cмeтĸи y нac пpoдължaвaт дa pacтaт и в ĸpaя нa aвгycт вeчe са над 112,5 милиapдa лeвa, с 1,2 млрд. повече от предходния месец. Oт тяx 64 млрд. лeвa ca пapитe нa дoмaĸинcтвaтa, като за година увеличението е с 10,9%.

Инвестиционни продукти

Нулевите или отрицателните лихви по депозитите, както и натискът на покачващите се цени провокират хората да търсят алтернативни инвестиции. Все по-често това са спестовни структурирани продукти, посочи Цветанка Минчева.

„Още от 2003 г. фондовете Pioneer предлагат своите продукти чрез УниКредит Булбанк. И докато в началото имаше минимален брой клиенти, през миналата година ръстът им е с 40%, а с 60% се увеличиха вложените суми", допълни тя.

Според Минчева се е отворил сериозен пазар за инвестиционни продукти. Много инвеститори участват с малки суми, като търсят варианти за средносрочно и дългосрочно инвестиране."Инвестициите във взаимни фондове са интересни основно за хората, които имат средносрочна и дългосрочна визия за спестяванията си, тъй като така се опитват да ги предпазят от обезценка заради инфлацията", обясни Минчева.

Кредити

Покупката на недвижим имот е другата алтернатива за предпазване на спестяванията от инфлацията, а ниските лихви стимулират купувачите да теглят кредити. "Ипотечният пазар в България и Централна и Източна Европа се развива добре", коментира Цветанка Минчева.

Нейната прогноза е, че въпреки растящата инфлация, ниските лихви ще се запазят в средносрочен план. "Има различни икономически теории. За момента в средносрочен план е ясно как ще реагира лихвената политика. По-скоро се приема тезата, че ще се запазят сегашните ниски лихвени нива", коментира банкерът.

С големи ръстове у нас е и потребителското кредитиране, където методиката на оценка на риска се прилага много внимателно, каза още Минчева.

Тя съобщи, че след отпадането на мораториума върху кредитите, повечето разсрочени задължения се обслужват нормално: "Видя се, че при възстановяване на пазара веднага се възстановява икономиката и съответно възможностите за плащане. Разбира се, банките прилагат и индивидуални мерки за преструктуриране, когато има нужда".

Шефът на Булбанк определи и кои са най-рисковите кредитополучатели: „Това са компании, които вземат кредити за проекти на ръба на възвръщаемостта“. Но уточни, че банките отсяват качествените клиенти.

Стратегически приоритети

Цветанка Минчева определи стратегическите приоритети за развитието на банковия сектор. На първо място това е скоростта, с която се променят потребителските навици и скоростта, с която банковият сектор реагира с нови решения. "Тези, които няма да се адаптират, са обречени на неуспех“, отбеляза Минчева.

На второ място е дигитализацията. УниКредит Булбанк отчита ръст от 30% на ползвателите на мобилното банкиране и 50% ръст в броя на преводите, направени през Булбанк Мобайл – тоест не само повече клиенти ползват апликация за мобилно банкиране, но и са и все по-активни. Същевременно над 90% от услугите, предлагани във филиал на банката за физически лица, могат да бъдат извършени само с обаждане по телефона. 

Дигитализацията е безспорен тренд в бъдещето на банкирането, но само в съчетание с човешкия фактор, казва Минчева. „За мен основен фокус в новата ми роля е да превърнем банката в предпочитано място за работа", коментира плановете си за управление новият главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

„Демографската картина в страната е едно от най-сериозните пречки за развитието на икономиката. Населението ни намалява с по 50 хил. годишно и това със сигурност поставя всички пред риска да липсва квалифицирана работна ръка. Затова единственото решение е да привлечем младите хора от чужбина, като предложим атрактивни условия за работа и развитие на професионалистите“, подчерта банкерът.

Тя посочи също устойчивото развитие като най-съществена тенденция пред банковия сектор. Преходът към нов тип икономика е свързан с все повече регулации и бизнесът трябва да се адаптира към новите условия.  Ролята на УниКредит Булбанк е да направи този преход справедлив. „Не трябва да позволяваме ощетяване на хора или компании, а заедно да намерим решение как по най-добър начин да стане трансформацията към по-щадящи за околната страна решения“, коментира Цветанка Минчева. Тя потвърди, че за УниКредит Булбанк е приоритет да подкрепя клиенти и партньори в преминаването им към устойчив бизнес с ясна ESG стратегия (за екологичните, социалните и управленските практики - бел. ред.).

„Готови сме да сме до тях при работата с регулаторите, да споделяме риска, да търсим различни инструменти за финансиране, да насърчаваме иновациите. Но трябва да сме убедени, че в дългосрочен мащаб дадената компания ще има реален позитивен принос към природния и социален капитал“, каза още Цветанка Минчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай