Къде бензинът остава скъп

Горивата държат цени по големите бензиностанции

Къде бензинът остава скъп | StandartNews.com

Големите бензиностанции продължават да поддържат високи цени на горивата. Това отчитат от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Те посочват, че стойността на петрола на световните пазари се задържа стабилна.

Зам.-председателят на организацията Симо Симов заявява, че поевтиняването през последните два месеца все още не е отразено у нас от големите вериги. Той направи сравнение с малките бензиностанции, които продават горивата с над 10% по-евтино, което е с повече от 20 ст. за литър.

По думи на Симов промените в Закона за горивата създават добра конкуренция между играчите. Поправките в него показват, че малките бензиностанции оцеляха, създават по-голяма конкуренция и се запази пазарният механизъм в сектора, отбеляза той.

Според него до Нова година не се очаква поскъпване на горивата. Пазарът по думи на експерта ще остане стабилен, което е добре за икономиката и селското стопанство.

Причината е слабото световно търсене, тъй като през април-май големите консуматори са се запасили с огромни количества петрол. Складовете са запълнени, рафинериите са задръстени и държавите са запасени, обобщи Симов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай