Като в Гърция! Пари за домакинствата, за да си правят ток от слънцето

Обявена е за обществено обсъждане процедура на Министерството на енергетиката

Като в Гърция! Пари за домакинствата, за да си правят ток от слънцето | StandartNews.com

Българските домакинства ще могат да се възползват от финансиране за изграждане на фотоволтаични системи. Това става ясно от обявената за обществено обсъждане процедура на Министерството на енергетиката. Допустими кандидати са всички физически лица, български граждани, граждани на друга държава член на ЕС или граждани на трета държава със статут на постоянно пребиваващи, обитаващи собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда, пише economic.bg.

От енергийното министерство уточняват, че жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно на кандидата и да се подменя неефективен източник на топлина (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Основната цел на процедурата е да се насърчи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата, чрез достъп до финансиране за купуване на най-доброто оборудване за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по настоящата процедура е близо 60 млн. лв. От тях близо 50 млн. лв. са от ЕС (от Next Generation EU – временният инструмент за стимулиране на възстановяването след COVID-19) и близо 10 млн. лв. – национално финансиране.

Цялата процедура се състои от два компонента: Компонент 1 за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и Компонент 2 за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия.

От Министерството на енергетиката разясняват, че максималният размер на безвъзмездното финансиране за проектно предложение по Компонент 1 е до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960.83 лв., и до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 хил. лв. по Компонент 2.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на предложенията чрез Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост (ИСУН 2020, раздел „Национален план за възстановяване и устойчивост“).

Проектът на условията за кандидатстване и за изпълнение, както и приложенията към тях по процедурата, е публикуван за обществено обсъждане. Предложения и коментари по горепосочените документи могат да се подават в срок до 23 февруари 2023 г. (включително) единствено в Информационната система за Механизма ИСУН 2020, раздел „Процедури за БФП“ – „Национален план за възстановяване и устойчивост“, „Процедури за обществено обсъждане“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай