Кастроново: Бъдещето е в електромобилите

Кастроново: Бъдещето е в електромобилите | StandartNews.com

Електрическият BMW i3 и спортният хибрид BMW i8 са новите перли в короната на германската компания. Градският хечбек излиза на европейския пазар още следващия месец, очаква се цената му да бъде около 40 000 евро. Продажбите на plug-in хибрида BMW i8 пък се очаква да започнат следващата година. У нас BMW i3 вероятно ще стъпи официално през 2015 г.

- Г-н Кастроново, какви са очакванията на BMW Group от i3 и i8?

- Много високи. За нас проектът i e революция. Успехът на тези два модела ще зависи много и от това какво ще направят правителствата и законодателните органи за електромобилите и колко място ще им дадат. Такива автомобили имат потенциала да направят градовете с по-чист въздух. Ако едно правителство не осигури публични места за зареждане и не допринесе за по-лесната употреба на електромобилите, ще бъде много трудно. В САЩ например на такива коли е позволено да се зареждат в аварийната лента. Когато един потенциален купувач на електромобил получи необходимите удобства и предимства, масовото им използване ще се развие много бързо. Да, проектът ни е революция, но успехът му не зависи само от продукта.

- Производството на електромобилите обаче е свързано с доста по-големи инвестиции.

- Да, така е. Това е доста рисковано начинание, със значителни инвестиции, но ние сме убедени, че ще се справим. Светът се променя с огромна скорост и сме убедени, че бъдещето е в електрическата мобилност. Възвръщаемостта на инвестицията ще дойде след няколко години. Благодарение на нашия проект се развиват много технологии, които ще носят големи предимства за хората в бъдеще.

- Виждате ли светлина в тунела на кризата? Кога според вас продажбите на автомобили в световен мащаб ще се върнат на предишните нива?

- Дали има светлина или няма, не е от значение. Важна е надеждата. В Европа трябва да се справяме с пазар, който няма големи колебания. Разбира се, има изключения. Някои пазари в Източна Европа, включително българският, са такива - търсенето изведнъж бързо се качва на много високо ниво, но след това продажбите намаляват наполовина. Както се случи преди две години. Не знам кога нещата ще се оправят. Но мога да ви кажа, че когато това стане, ние ще сме там да се борим за върха.

- Как виждате бъдещето на българския пазар за BMW?

- Вашият пазар е изпитвал трудности и това продължава, за съжаление. В момента сме в процес на преструктуриране на нашия български офис и на дилърската ни мрежа с цел да издържат растежа ни в бъдеще. Но накъдето и да тръгнат нещата, ще продължим да се борим за първото място.

- Има ли според вас промяна в профила на купувача на моделите на BMW?

- В последните години не сме се сблъскали с това. Наблюдаваме различна тенденция при купуването, едно забавяне, но не забелязваме различни хора да влизат или излизат от колите ни, така да се каже.

- Вашите автомобили са от луксозния сегмент, но ще видим ли модел, който бихме могли да наречем "бюджетен", например?

- Както знаете, автомобилната индустрия започва с производители на коли за масовия потребител, по-базови марки и расте до луксозния сегмент. BMW Group иска да се позиционира като водещи доставчик именно в този сегмент. Това означава производството на премиум автомобили и осигуряване на обслужване не за всеки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай