Вторник,

Караниколов: В Белия дом не се обсъждаха сделки

От: сс -
Караниколов: В Белия дом  не се обсъждаха сделки
A
A
A

Видях двама лидери, които обсъждаха политики и стратегическо партняорство, а не за сделки. Така коментира срещата Борисов- Тръмп министърът на икономиката Емил Караниколов в Панорама по БНТ. Той заяви, че посланикът на Америка у нас Херо Мустафа на днешната среща с Атлантическия клуб достатъчно конкретно е посочила приоритетите – отбрана и сигурност, развитие в областта на икономиката, търговията и енергетиката, както и върховенството на закона.

Пред американския  президент бе представено глобалното виждане и бизнес плана на България да се превърне в регионален енергиен хъб, цитира Мустафа министърът. Той припони, че целта е независимост на енергийните доставчици, което ще доведе до конкуретни и понижени цени.

Борбата за всеки инвеститор в региона е голяма, каза още Караниколов. Според него американските инвестиции няма да дойдат заради стратегиеското ни партняорство със САЩ, а заради добър инвестиционнен климат. Вече сме на 37 място сме по

Икономическа свобода, изкачихме се с 11 позици за година, каза министърът. Той обаче каза, че много от инвеститорите продължават да се оплакват от често променяни закони, така че се повишава тежестта на бизнеса.

По отношение на Фолксваген той заяви , че компанията още не е взела решение, но добави, че е добра идея няколко държави от региона да се обединят и да кандидатстват заедно занапред за  големи инвестизцонни проекти.

Ръстът на икономиката не може да се ускори заради няколко елемента - заради подценяваното образование, както и заради натрупания през прехода лош имидж на България. Времето на бързото забогатяване отдавна приклчи, добави Караниколов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички