Какво значи да си беден пенсионер

Възрастните ще попълват декларация, че не получават доходи от наеми и ренти

Какво значи да си беден пенсионер | StandartNews.com

* Парите за старост се вдигат с 64 лева средно, най-малък е ръстът за най-богатите старци

* Възрастните ще попълват декларация, че не получават доходи от наеми и ренти

Възрастните хора, които получават пенсии под линията на бедността, ще получават допълнителни добавки, стана ясно от предложението на служебния кабинет за актуализацията на бюджета. Това са 43% от пенсионерите у нас.

Проектът предвижда от 1 октомври минималната пенсия да се вдигне на 340 лева, вместо сегашните 300 лева. За 2021 г. прагът на бедност е изчислен на 369 лв., като хората ще бъдат компенсирани до тази сума. За 2022 г. е предложено линията на бедност да стане 413 лв., а след това да продължи да нараства, като през 2024 г. достигне 460 лв.

Добавката от 29 лева, колкото е разликата през тази година, ще се изплаща през Агенцията за социално подпомагане. Но това няма да стане автоматично, а всеки пенсионер ще трябва да подаде декларация и да докаже, че действително е беден.

Засега са ясни някои от условията, на които трябва да отговаря човекът. Първото е, че право на добавката ще имат хора над 65 г. Задължително условие е те да не работят. Освен това ще трябва да декларират, че не получават доходи от наеми или ренти, че нямат спестовни влогове - т. е. че не получават никакви други средства освен пенсията.

Изчисленията показват, че в категорията на най-бедните пенсионери влизат 413 хил. души. За изплащането на добавката са необходими 217 млн. лв. през тази година.

Предложението за преизчисление на пенсиите предвижда те да се вдигнат средно с 12,5%.Ако получаваш например 500 лева, ще взимаш 64 лв. отгоре. Тези с 800 лв. ще добавят почти стотачка.За минималната пенсия увеличението излиза 13,3%, а за социалната - 14,3% - от сегашните 158 лв. на 170 лв., предлага още кабинетът. 

Най-малък е ръстът при максималната пенсия - в момента тя е 1440 лв., предложението е да стане 1500. Това бе и една от точките, която предизвика най-много възражения сред анализаторите. Много от тях отдавна настояват таванът на пенсиите да падне. 

Един от основните акценти в предложението на кабинета за преизчисляване на пенсиите е увеличение на тежестта, която има всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула. От 2019 г. коефициентът за това е 1,2 на сто. Предвижда се той да се вдигне на 1,35 на сто. Това означава, че дългогодишният стаж ще има по-голямо значение при изчислението на размера на пенсията.

Предложението на министрите на финансите и на социалната политика от служебния кабинет - Асен Василев и Гълъб Донев, бе одобрено от Тристранния съвет, в който влизат синдикатите и работодателските организации. Но имаше и допълнителни предложения.

“Това решение преодолява една несправедливост - хора, които са работили 20 или 40 години, получаваха разлика от 20-30 лв., а справедливостта е да получават по-големи пенсии след актуализацията. Но ние предлагаме да се обмисли възможността за плавно увеличаване на коефициента всяка година до достигането му до определен размер, съобразно възможностите на бюджета. Подобна стъпка може да е увеличаване на коефициента от 1,2 през 2021 г. на 1,25 през 2022 г., 1,30 през 2023 и т. н. По този начин ще се осигури предвидимост за осигурените и няма да се оказва прекомерен натиск върху бюджета”, посочват от БСК в своя позиция. И допълват, че трябва да се помисли и за увеличение на максималния размер на пенсиите от 1440 лв. на 1600 лв., или за ръст от 11,11%.

„Вариантът за актуализация на пенсиите, който беше подкрепен от Тристранката - през тежестта на всяка година стаж, която хората имат, е най-справедливият. Той ще даде на всички ръст на пенсиите средно с 12,5%”, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.Но за да има увеличение на пенсиите, промените трябва да бъдат одобрени и от парламента.А до тогава, включително и за септември, са осигурени пари за добавката от 50 лв. към пенсиите, която дават в момента.

Увеличените пари за пенсии, за здраве и за бизнеса ще дойдат от 2 млрд. лв. повече приходи, а разходите ще възлязат на 1,8 млрд. лв. Дефицитът ще бъде свит от 3,9 на 3,6 на сто.Парите ще бъдат разпределени, както следва: за подготовка за нова COVID вълна – 355 млн. лв., за преизчисляване на пенсиите – 575 млн. лв., за подкрепа на бизнеса – 430 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай