Събота,

Кое ще ни отърве от високите цени на храните? Отговор от експерти

От: Иван Ангелов -
1421
Кое ще ни отърве от високите цени на храните? Отговор от експерти
A
A
A

Извършена е злоупотреба с търговско положение при формирането на цените на храните, обяви пред БНТ председателят на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов. Според него много търговци вървят към свръхрентабилност и това изкривява пазара.

Иванов се обяви против налагането на таван на цените, защото според него, това ще доведе до още по-голяма изкривяване на пазара, отколкото би имало ползи.

Според него е необходимо спешно държавата да постави като абсолютен приоритет развитието на земеделския сектор, а малките производители да формират обединения, с които да противостоят на едрите търговски капитали.

"България има потенциал да храни 30 млн. души и трябва да използваме това. Съответно, трябва обединение на земеделските производители като противодействие на големия търговски капитал. Я си представете сега да имаме една обща аграрна камара и млечен борд, който да направи магазини в цялата страна. Какво ще се случи с пазара – дали ще са същите цените", посочи той.

Икономистът Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" коментира, че има спекула у нас. Според нея таванът на цените е едно от възможните решения на проблема.

"Има очевидно договаряне между големи търговски вериги така че да поддържат сравнително високи цени по определени механизми. И да виним, и да не виним КЗК, обаче, очевидно тя не може да сложи подслушвателни средства на собствениците на големите вериги. Хората в бранша се познават много добре, чисто приятелски също, и те няма как да не си говорят и обменят информация", посочи тя.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com