Какво значи Свързана България обясни Дончев

Цифрова свързаност на всеки гражданин с публичния сектор

Какво значи Свързана България обясни Дончев | StandartNews.com

Ще завършим административната реформа и всички 17 000 регистри ще бъдат вкарани в машинен четивен вариант, електронно здравеопазване и образование, ще създадем цифрова свързаност на всеки гражданин с публичния сектор чрез въвеждане на електронната идентификация, обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Планът има за цел с инвестиции за над 2,6 млрд. лева да се направи плавен преход към основните дългосрочни цели на ЕС към кръгова и зелена икономика, към ускоряване на дигитализацията.

Тук влизат три основни приоритетни дейности - цифрова свързаност, транспортна свързаност и местно развитие. Изходната позиция за България е последното място по цифрова свързаност, 60% от семействата имат достъп до интернет при средно 80 на сто в Европа.

По думите на вицепремиера, скоростта на интернета е много важна и тук сме на челни позиции, но още по-важно е да преодолеем регионалните различия и да постигнем еднаква свързаност дори и в най-отдалечените села.

"Всяка от инвестициите ще има нужда от хора и инвестиции в хора. Но докато човешкият ресурс не се мотивира чрез по-атрактивно възнаграждения, това няма как да се случи", подчерта Томислав Дончев..

Според Томислав Дончев, водещото е държавата да създаде дългосрочни предпоставки за растеж

"Не е необходимо да посочваме десетки реформи, за да се харесаме на ЕК. Цифровата и транспортна свързаност сами по себе си са реформа", заяви вицепремиерът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай