Какво ни чака, ако се провали сделката за Брекзит

Това би било удар за бизнеса и потребителите от двете страни

Какво ни чака, ако се провали сделката за Брекзит | StandartNews.com

Великобритания и Европейския съюз все още не могат да постигнат търговско споразумение за след Брекзит. И двете страни се опитват да спасят споразумението, след като сделката виси на косъм. За да илюстрира проблемите, които ще произтекат от провал на преговорите както за Великобритания, така и за ЕС, Bloomberg е посочил „цената“ на този провал, пише Economic.bg.

Ако не бъде постигнато споразумение, това би било удар за бизнеса и потребителите от двете страни. Десетилетия свободно движение на стоки, услуги, хора и капитали ще приключат внезапно, когато Великобритания напусне единния пазар и митническия съюз на 31 декември.

Компаниите ще се сблъскат с тарифи, квоти и потенциален хаос, докато пренасят стоки през границата. Финансовите компании в Лондон ще загубят паспорта си да предлагат услуги в целия ЕС, а правата на потребителите да живеят и да останат от другата страна на Ламанша ще бъдат ограничени.

Ударът по икономиката

Без търговска сделка британската икономика би претърпяла краткосрочен шок от около 1.5% от БВП, според Bloomberg Economics. Службата за бюджетна отговорност - независим надзорен орган на Великобритания за разходите - прогнозира спад от 2%.

Мита

Вместо да търгуват без проблеми с пазар от над 400 милиона потребители, британските фирми ще се върнат към търговия с ЕС по правила, установени от Световната търговска организация през 1995 г. Това означава, че вносът и износът ще бъдат предмет на договорени от СТО мита.

Средната тарифна ставка за ЕС е 3%, но някои продукти биха имали много по-високи налози - британските производители на автомобили ще бъдат изправени пред 10% мито за целия автомобилен износ за ЕС, докато фермерите, продаващи млечни продукти, ще бъдат обложени с такса от 35.4%.

Само автомобилната индустрия ще загуби 55 млрд. паунда заради очаквания срив в търсенето на местно производство, породен от тарифите, според Обществото на производителите и търговците на автомобили.

Митата могат да доведат до повишаване на цените за компаниите и потребителите. Според супермаркетите става въпрос за 3.1 млрд. лири (4 млрд. долара) годишно, според Британския консорциум за търговия на дребно. Около 85% от храните, внесени от ЕС, биха имали мита от 5% или повече.

Около 43% от износа на Обединеното кралство, оценен на общо около 300 млрд. лири, е насочен към ЕС всяка година, а блокът е източник на 51% от вноса му.

Лондонското Сити

Финансовите фирми ще загубят паспорта си за предлагане на услуги в целия ЕС, независимо дали има търговска сделка или не, принуждавайки ги да сменят персонала и да подобрят дейността си в блока. Достъпът им до клиенти ще зависи от това дали ЕС ще приравни правилата на Обединеното кралство към неговите в 40 области. Неспазването на търговско споразумение би забавило този процес. Дори ако бъде дадено разрешение, ЕС пак ще може да го оттегли с кратко предизвестие.

Митници

Бизнесът, който изнася за ЕС, ще трябва да подава митнически декларации със или без търговска сделка. За да преместят стоки от Дувър до Кале - най-натоварената гранична точка на Великобритания с ЕС - камионите ще се нуждаят от издадено от правителството разрешение, указващо, че имат правилните документи и няма да бъдат задържани от френски служители.

Закъсненията на границата биха заплашили да хвърлят производителите, разчитащи на части, пристигнали точно навреме, в хаос, включително компании в автомобилостроенето и космонавтиката, докато пресни хранителни продукти може да изгният в камиони на опашката.

Животинските продукти ще трябва да се движат през определените гранични инспекционни пунктове, придружени от здравни сертификати за износ, издадени от ветеринарен специалист.

Докато стоките, които се изнасят от Обединеното кралство, ще бъдат подложени на проверки от края на годината, Великобритания отлага пълния контрол върху вноса на пристигащите от ЕС до юли 2021 г. Въпреки това компаниите все пак ще трябва да водят записи на своите транзакции и да подават митнически декларации през юли.

Стандарти

Може да се наложи компаниите да спазват два отделни режима за продуктови стандарти и разпоредби, като се нуждаят от одобрения от Обединеното кралство и органите на ЕС, за да имат право да продават на двата пазара. Например, някои стоки ще трябва да са с нов стикер на Обединеното кралство за оценка на съответствието (UKCA) от 1 януари, вместо маркировката CE на ЕС, за да се продават във Великобритания.

Услуги

Секторът на услугите, който съставлява 80% от британската икономика, ще бъде изправен пред нови ограничения. Британски архитекти и консултанти ще бъдат сред професионалистите, които ще загубят автоматичното си право да предлагат своите услуги в цяла Европа. Може да се наложи фирмите да създадат офис в ЕС, за да продължат да търгуват, и може да се наложи да потърсят местно одобрение за своите професионални квалификации.

Паспорти

Дори при постигане на търговска сделка, паспортите на британските посетители в ЕС ще трябва да имат остатъчна валидност от поне 6 месеца, за да пътуват. На тези, които остават в ЕС по-дълго от 90 дни, може да им се изисква виза.

Автомобилистите може да се нуждаят от международно разрешително за шофиране. Пътуването с домашни любимци до ЕС също ще стане по-трудно. Собствениците на животни ще бъдат изправени пред четиримесечен процес, включващ кръвни тестове, ваксинации и здравни сертификати.

Имиграция

Свободното движение на хора между Великобритания и ЕС ще приключи. Кралството планира да използва така наречената базова система за имиграция, при която задграничните работници трябва да докажат, че отговарят на определени критерии, преди да им бъде позволено да дойдат във Великобритания за работа. Те ще включват говорене на английски език, предлагане на съществуващо предложение за работа и печелене на повече от 20 480 паунда годишно.

Вино и цигари

Британските пътуващи до ЕС ще могат да се възползват от безмитното пазаруване на пристанищата и летищата. Вече няма да е възможно връщането с неограничени количества продукти, като алкохол и тютюн, от Блока, без да се плащат съответните данъци. Вместо това купувачите ще имат по-ограничени, необлагаеми лимити - 200 цигари, 18 литра вино и четири литра спиртни напитки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай