Какво да правим, ако умният GSM се "изпоти"

От прегряване до запотени дисплеи, лятото може да ви докара безкрайно много главоболия

Какво да правим, ако умният GSM се "изпоти" | StandartNews.com

Лятото наближава, а с него се появяват и редица проблеми и опасности, които дебнат нашите мобилни джаджи. От прегряване до запотени дисплеи, лятото може да ви докара безкрайно много главоболия и да изкара наяве най-лошата страна на телефона ви. Всеки знае, че лятото означава плажове, басейни и много забавления на открито, които обаче без съмнение могат да бъдат безкрайно опасни за вашия телефон. Затова и някои полезни насоки за това как да поддържате телефона си в безопасност по време на летния сезон трябва да са повече от добре дошли. Сигурно ще се съгласите, че човек никога не е достаръчно внимателен когато става въпрос за защитата на неговите ценни джаджи, особено ако се забавлява край басейна или на плажа. От голяма световна платформа ни предлагат няколко добри съвета и трика за това как да пазим джаджите си от неприятностите, които могат да им се случат през лятото.

1. Прегряване

Ако вашето мобилно устройство прегрее, то ще се опита да се "спаси". Вашият телефон ще ви покаже предупреждение на екрана, че е прегряло и ще се изключи автоматично. Не е добре обаче да оставяте нещата да стигнат до там. Прегряването може да доведе до трайно увреждане на телефона ви. Ето защо е най-добре да държите телефона си далече от пряка светлина и помещение където температурите са високи. Освен слънцето, батерията може да е друга причина за прегряване на смартфона ви. Ефективен начини за предпазване на вашия телефон от прегряване е да го изключите, когато не е в употреба и да затворите приложенията или функциите, които хабят бързо вашата батерия. И ако забележите, че смартфонът ви често прегрява, това е сигнал, че може би проблемът е в батерията му и е добре да потърсите професионално мнение.

2. Изпотен дисплей

Ако смартфонът ви е изкарал с вас цял ден на плажа или е бил в джоба ви докато сте тренирали има вероятност дисплея му да се "изпоти". Веднага след като забележите този проблем, изключете смартфона и го извадете от калъфа му, ако има такъв. Подсушете го с мека кърпа или памучен тампон. Извадете батерията и SIM картата, ако имате възможност поставете телефона си в купа или торба с неварен ориз за една нощ или за няколко дни. Оризът трябва да абсорбира влагата от вашия телефон.

3. Влага по обектива на камерата

Едва ли ще бъдете щастливи да разберете, че кондензацията е стигнала чак до обектива на камерата на смартфона ви. Ако забършете обектива с пръст ще оставите отпечатъци и снимките ви няма да бъдат с добро качество, ето защо използвайте микрофибърна кърпа. Проблемът обаче може да е по-голям отколкото ви изглежда, така че изключете смартфона си, поставете го в купа или торба пълна с несварен ориз за няколко дни. Това трябва да абсорбира цялата влага от телефона ви. Ако вашите снимки все още са неясни, вгледайте се внимателно в обектива на фотоапарата и вижте дали няма някакви забележими драскотини, прах и мръсотия. Избършете с микрофибърна кърпа. Ако и това не помогне потърсете съвет от специалист.

4. Пясък прониква в портовете на смартфона ви

Преди да отидете на плажа, погрижете се всички портове на вашия смартфон да са защитени, за да не може в тях да проникне пясък. Ако обаче се случи така, че вашия смартфон падне в пясъка, веднага го изключете, преди да започнете да го почиствате. За да издухате пясъка използвайте сгъстен въздух.

5. Намокряне

Понякога телефонът ви не просто се "поти", а "плува" във вода. За да не изпадате в подобна ситуация преди да се отправите към басейна или плажа си купете водоустойчив калъф. Ако все пак сте плували с телефона си без той да е бил защитен, незабавно го изключете и вземете мека кърпа или памуче, за да го подсушите. След това извадете батерията или SIM картата, ако можете. Поставете телефона си в купа или торба с несварен ориз през нощта или за няколко дни.

6. Видимостта на екрана се превръща в проблем

Когато сте на закрито, дисплеят на вашия телефон е ясен, но изведнъж когато излезете на слънце изображението се "размива". Можете да увеличите нивото на яркост от настройките си, но това само ще хаби повече батерията. Много по-добре е да си вземете протектор с покритие, което елиминира отблясъците по дисплея. Тези протектори имат за цел да блокират отразяването на UV лъчите и да анулират дразнещите отблясъци по екрана.

7. Нямате място на смартфона си за поредната страхотна снимка

Представете си, че стоите пред спиращ дъха залез или изгрев и вадите вашия телефон, за да уловите момента, но разбирате, че няма място на смартфона ви. Разбира се, решението е да изтриете някоя снимка, която не е чак толкова добра, но има и по-добро решение – да използвате облачна услуга за съхранение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай