Как ще свържем двата края? Средна заплата не стига за издръжката

Изчисленията на КНСБ са плашещи

Как ще свържем двата края? Средна заплата не стига за издръжката | StandartNews.com

С 500 лева се очаква да скочи издръжката на едно тричленно семейство до края на годината, показват изчисленията на КНСБ. От синдиката изчисляват, че влошената икономическа среда у нас повишава чувствително издръжката. Ако през второто тримесечие на тази година минималната издръжка на един човек е 1268 лева, то през четвъртото тя се очаква да скочи до 1520 лева. За семейство с едно дете за второто тримесечие минималният бюджет е малко над 2200 лева, а в края на година прогнозите са да достигне 2700 лв. Тоест, за да можем да покрием базисните си нужди, дори средното за страната възнаграждение скоро няма да ни стига.

 "В момента средната работна заплата е 1730 лева, но тя е без необлагаем минимум. Като свалиш това, което плащаш за данък и осигуровки на този човек - излиза малко под 1500 лв. Тоест ние не можем да догоним инфлацията. Представете си какви заплати трябва да получават двамата родители, за да издържат това дете", заяви Мика Зайкова, икономист. Сметките на икономистите показват, че заплатата, която може да покрие поне базисните ни нужди в края на годината, ще бъде минимум 1900 лева.

Прогнозите на специалистите не вещаят по-добри времена, като очакванията са проблемите на водещите европейски икономики да задълбочат затрудненията и на родната икономиката, а оттам - и на всеки един от нас. "Процесите в България няма да закъснеят много. Защото немската икономика се оценява, че ще навлезе в рецесия в края на годината. Освен това в еврозоната отчетоха инфлация 8,9 процента последно от началото на годината. А ние сме малко над 17 процента, вървим изпреварващо, както винаги, и ми се струва съвсем възможно до края на годината да качим инфлацията до 20 процента", обясни за БНТ икономистът Румен Гълъбинов, пише actualno.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай