Как се правят кисело и прясно мляко “Димитър Маджаров”

Млечните продукти са любими на хората с изисквания към качеството на храната

Как се правят кисело и прясно мляко “Димитър Маджаров” | StandartNews.com

Млечните продукти на Димитър Маджаров са любими на хората с изисквания към качеството на храната. Зад този успех стои едно семейство инженер-технолози по храните - Димитър и Юлия Маджарови. По-късно в начинанието се включва и дъщерята Станислава, която ръководи маркетинга и износа на млечни продукти. Синът, Филип, макар да имасобствен бизнес в сферата на финансите, също помага - чрез стратегически съвети.

  • Началото на производството

Димитър Маджаров започва производство на млечни продукти през 1998 г. Той и съпругата му Юлия първо взимат под наем мандра в Стамболийски, а през 2007 г. я купуват. Запазват работните места на десетте служители, които получават "в наследство". Откриват и нови - за  квалифицирани работници, технолози, отговорници по качеството. Днес водещата компания за производство на млечни продукти осигурява прехраната над 150 души в своята мандра. Много от хората, които още отначалото са в мандрата, работят и до днес там.

  • Десет вида кисело мляко "Димитър Маджаров"

Маджаров произвежда кисело мляко от 2015 г.

Днес фирмата предлага 10 вида кисело мляко с различна масленост: краве, овче, козе, пробиотично, биволско, с каймак, цедено.  Те са направени само от първокачествено мляко, само от български ферми първа категория.

Киселото мляко "Димитър Маджаров" е без никакви консерванти, без сухо мляко, с традиционен млечно-кисел вкус, от българска закваска от Lactobacillus bulgaricus. То е част от менюто на хората, които искат да поставят на трапезата си чиста храна - винаги вкусна, винаги с едни и същи характеристики.    

По данните на Euro Senso Lab киселите млека Димитър Маджаров с 3.6% и 4.5% масленост са на първо място по предпочитание. Хората им дават най-високи оценки за мирис, вкус, цялостно впечатление и специфични характиристики като повърхност, гъстота, масленост.

  • Повечето кисели млека на Маджаров се произвеждат по БДС стандарт

Повечето кисели млека на Маджаров - от краве, биволско, козе и овче мляко -  се произвеждат по БДС. В тях се използва само свежо мляко и българска закваска. Според независимо изследване на Euro Senso Lab БДС означава по-добро качество за 84% от потребителите, а 47% го свързват с български продукт.

Най-търсените кисели млека на Маджаров по БДС  стандарт са с 3.6%, 4.5% и 2% масленост. По данни на "Нилсен" за 2020 г., киселите млека по БДС стандарт на Маджаров заемат второ място както по обем продажби на млека по БДС, така и по стойност.

  • Три вида прясно мляко "Димитър Маджаров"

През 2021 г. "Димитър Маджаров" започна изцяло ново производство - на прясно мляко. Две години отнема на компанията да проучи потребителските вкусовеи да организира процеса. Резултатът е три вида краве прясно мляко:  с масленост от 3.6%, 2.00% и  4.5%.

Суровината за всички пресни млека на Маджаров е 100% българска, само от първа категория сурово мляко. Технологията е класическа пастьоризация (на температура 95-980 С), при която се унищожават само патогените и се запазват  полезните качества на млякото.

За производството се разчита на избрани доставчици, чието сурово мляко има минимум  3.2. протеина и 100 000 МО. Не се добавят никакви изкуствени протеини, сухи или кондензирани млека и консерванти. Прясното мляко "Димитър Маджаров" не се стерилизира чрез пара или друг тип технология. Произвежда се при изключителна хигиена, за да се избегне и най-малкият риск от замърсяване. Прясното мляко може да се заквасва с българска закваска от кисело мляко "Димитър Маджаров" и да се получи хубаво и плътно кисело мляко.

  • Условия на производство

Киселото и прясно мляко Маджаров се произвеждат при безупречна хигиена. Мандрата в град Стамболийски работи без почивен ден и отговаря на всички европейски хранително-вкусови изисквания. Заетите в производството са с 10-15-годишен стаж и знаят какво означава поддържане на хигиена и качество.    

Лабораторията на компанията разполага с модерна апаратура за проверка на различни параметри: наличие на антибиотици, сухо вещество, протеини, масленост, водно съдържание. В нея се прави обстоен анализ за липса на замърсяване и микоорганизми. Освен това, ежедневно се следи дали няма отклонение от рецептурите.

Във фирмата на Маджаров са въведени хигиенни процедури на всички нива - персонал, машини, производствени помещения, съблекални. Преди започване на работа служителите се обличат в чисто облекло, включително шапки и ръкавели, което се подменят при всяко тяхно излизане. Машините и опаковките на продуктите предварително се измиват и дезинфекцират. По време на пълнене на киселото и прясно мляко всички повърхности непрекъснато се мият. В края на работния ден отново се прави основно миене на машини и помещения и пълна дезинфекция. Персоналът напуска и затваря помещенията, дезинфекцирани до следващия работен ден. Еднократното работно облекло се изхвърля и заменя с чисто на следващия ден.  

  • Качествено мляко се прави и с качествени хора

"Да правиш мляко и млечни продукти е отговорно, не бива да се бърза", споделя Юлия Маджарова, която ръководи мандрата. Тя пояснява, че една година е нужна на служител да овладее тънкостите в занаята. Затова фирмата обръща изключително внимание на обученията на служителите.

Голяма част от работещите в мандрата са от Пазарджик, Пловдив и Стамболийски. "Димитър Маджаров" им предоставя безплатен транспорт и безплатно изхранване. На тези пък, които имат нужда от финансова помощ, предоставя бизлихвени кредити.

  • Производство и по време на пандемия

По време на пандемията производството на кисело и прясно мляко и други млечни продукти продължава при още по-строги правила. Столовото хранене е по график. Работните смени и транспортът се реорганизират, така че служителите да са спокойни за своето здраве и за това на семействата си."Димитър Маджаров" не само поема разходи за COVID-тестове, но и осигурява лекарска помощ при необходимост.

  • Фирменото верую

"Работим по отрасловите норми за качество от 90-те години", пояснява Юлия Маджарова. "Млякото трябва да е истинско, а вкусът - автентичен. Преди да предложим каквото и да е на хората, първо ние трябва 100% да го харесаме и одобрим като вкус, ползи за здравето, визия", допълва тя. Именно този стремеж към перфекционизъм семейната фирма "Димитър Маджаров" следва неотклонно по пътя към успеха. Стартиралото преди 24 години производство с едва 10 служители днес е една от 10-те най-големи фирми за качествени млечни продукти у нас. "Създаваме съвестно продуктите си. Споделяме ги с децата си, с внуците си, с българи у нас и в чужбина. Правим това с вяра в семейството и качествената храна", заключава Димитър Маджаров.

  • Знаете ли, че...?

В началото мандрата работи само с 3 тона. Днес преработва до 80 тона свежо българско мляко

Димитър Маджаров е първият, който предлага на българския потребител малки и големи разфасовки сирена и кашкавали от 4 вида мляко - краве, овче, козе, биволско.

Компанията изнася млечни продукти за Азия от 2001 година, а за Европа - от 2007 година. Днес присъства в почти цяла Европа и в държави като Ливан, Израел и др., като всяка година износът бележи все по-голям ръст.

Извън България млечните продукти на Димитър Маджаров може да се намерят в етнически магазини - български, турски, руски, румънски. Най-търсени са кравето и овче сирене, кравето кисело мляко, кашкавалът.

Млечните продукти на "Димитър Маджаров" имат над 10 награди за качество.

IPBulgaria отличава Димитър Маджаров за приноса му в храните с традиционно специфичен характер и защитени географски наименования на европейския пазар, каквито ще бъдат българското кисело мляко и българското саламурено сирене.

В производството на кисело и прясно мляко "Димитър Маджаров" са въведени международни стандарти за качество като GMP, НАССР, International Food Standard и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай