Как изтеклите домейни са полезни при изграждането на SEO авторитет

Ето три начина, по които можете да ги използвате

Как изтеклите домейни са полезни при изграждането на SEO авторитет | StandartNews.com

Преди да се фокусираме върху методите за утилизиране на изтекли домейни за SEO, нека първо разберем защо тези домейни са полезни.

  • Линковете, които водят хората към вашия уебсайт, увеличават метриките на уебсайта ви, в зависимост от авторитета на уебсайта източник.
  • Линковете, които водят към други уебсайтове с висок авторитет, също могат да допринесат за авторитета на вашия уебсайт. Тук влизат в игра изтеклите домейни.
  • Изтекли домейни са тези, които вече не функционират, защото собственикът не е платил или са били затворени за постоянно поради друга причина. През времето, когато тези домейни са били активни, те са изградили авторитет (силен линк профил и високи уебсайт метрики), от който можете да се възползвате.

Ето три начина, по които можете да използвате изтекли домейни, за да повишите своите SEO показатели за ефективност на сайта:

Изграждане на линкове чрез изтекли домейни

Това е популярен метод, който не включва пряко изтекли домейни, но ги използва за генериране на беклинкове към вашия сайт.

Да кажем, че уебсайт, който се класира добре и има висок авторитет, е внезапно затворен. Този уебсайт е имал ценно съдържание, благодарение на което е получил линкове от други сайтове, които са го споменали като източник на информация.

Използвайки инструменти като Ahrefs, можете да намерите уебсайтове, които са линкнали към изтеклия домейн, и да ги информирате, че този линк вече не работи. Споменете, че и вие, и получателят бихте могли да се възползвате, ако заменят стария линк с вашия.

Тук давате стойност на собственика на уебсайта по два начина:

  • Информирате го за счупената връзка, за да не загубят класирането си.
  • Давате по-добра алтернатива.

Този подход ще отнеме известно проучване и време, но наистина ще се изплати в дългосрочен план, тъй като ще създадете лавина от беклинкове, които ще продължат да увеличават авторитета на вашия уебсайт.

301 пренасочване (редирект)

Това е страхотен метод, който не изисква много време и усилия, а само малко проучване за висококачествени и подходящи изтекли домейни. При тази техника потребителите от изтеклия домейн се пренасочват към вашия уебсайт. Освен самите потребители, постепенно се пренасочват и беклинковете на стария домейн към вас, т.е. вашият сайт придобива част от авторитета му.

За да ви послужи този метод, първо трябва да намерите висококачествени домейни със сходна тематика на вашия сайт. За целта може да потърсите в онлайн платформа за изтекли домейни като SEO.Domains.

След като изберете подходящ домейн, можете да го възстановите със старото му съдържание. Търсачките ще отразят авторитета на домейна и ще го класират по-високо. След това активирате 301 редиректа и потребителите ще бъдат пренасочвани към вашия уебсайт. Т.е. от един изтекъл домейн можете да получите и трафик, и беклинкове, и високи SEO метрики.

Частни блог мрежи (PBN)

Използването на PBN има както ползи, така и недостатъци. Този метод е с висок риск, но и с висока печалба. PBN или мрежа за частни блогове е мрежа от уебсайтове, които вие контролирате и използвате за създаване на линкове към други уебсайтове, за да се класирате по-добре в онлайн търсачките и да изградите авторитет.

За разлика от първия споменат метод, PBN не разчитат на някой друг за беклинкове, а правят всичко сами. Най-често PBN се правят чрез използване на изтекли домейни, които са натрупали висок авторитет от времето, когато са били активни. Всеки от тези домейни се купува, добавя се ново съдържание с подходящи линкове, за да се поддържа активно. И в последствие се добавят линкове към вашия главен уебсайт, който генерира пари.

Рискът при този метод идва от Google, който не одобрява такива практики. Затова трябва да внимавате при създаването на блог мрежата, за да не си проличи, че сайтовете са свързани и на един собственик. Иначе има шанс цялата мрежа да получи бан.

Ако гарантирате, че вашата мрежа е незабелязана от Google, ще можете да изградите висок авторитет за уебсайта ви, тъй като ще създадете голямо количество линкове. Както казахме по-горе, това е метод с висок риск и висока печалба, така че избирайте разумно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай