Четвъртък,

Как да съхраните сигурно своя биткойн и други криптовалути

От: Стандарт -
734
Как да съхраните сигурно своя биткойн и други криптовалути
A
A
A
  • След скорошните трусове на крипто пазара, все повече хора следят настоящата биткойн цена и търсят начини да държат своите криптовалутни инвестиции сигурни.

Какво е крипто портфейл?

Крипто портфейл (crypto wallet) е програмен софтуер, който се използва за съхранение, изпращане и получаване на криптовалути като например биткойн, етереум и други. Това е електронна система, която позволява на потребителите да контролират своите криптовалути, като се основава на уникален набор от публични и частни ключове. Крипто портфейлът може да бъде онлайн, офлайн или комбинация от двете.

Как да защитим своите криптовалути?

Съществуват няколко фактора, които биха спомогнали за сигурността при съхранението на биткойни или всякакви други криптовалути:

Хардуерни портфейли – това са физически устройства, които се използват за съхранение на криптовалути. Те са обикновено USB флашки, които могат да бъдат свързани с компютър или мобилно устройство. Хардуерните портфейли са много сигурни, тъй като съхраняват валутите извън интернет и за да има достъп до тях, е необходимо да имате физически достъп до устройството.

Софтуерни портфейли – това са програми за съхранение на криптовалути на компютър или мобилно устройство. Въпреки че са по-малко сигурни от хардуерните портфейли, те също могат да бъдат много безопасни, особено ако използвате надежден софтуер и прилагате допълнителни мерки за сигурност като двуфакторна автентикация.

Мултиподписни крипто портфейли – това са портфейли, които изискват потвърждение от повече от една личност, преди да могат да се извършват трансакции. Това повишава сигурността, тъй като е по-трудно за хакери да получат достъп до всички необходими подписи. Редовното следене на новините и препоръките на експертите от крипто общността може да помогне за предотвратяване на различни видове атаки и хаквания.

Използване на биткойн ATM машини – тези машини предлагат възможност за покупка на биткойн и други криптовалути с налични пари. Те са сравнително безопасни, тъй като не изискват При тяхното използване, най-важното е да е сигурно, че се използва легитимен банкомат, който е инсталиран от утвърдени оператори и не е компрометиран от злонамерени лица. Трябва да се избягват криптоматите, които изглеждат необичайно или имат съмнителни инструкции.

Също така е важно да се следват инструкциите на криптомата и, както винаги, да не се споделя информация за крипто портфейла с други хора. Използването на крипто портфейл, който има функция за двойна автентикация осигурява допълнителна защита. Накрая, след използването на банкомата, е важно той да се провери крипто портфейла, за да бъде сигурно, че трансакцията е била успешна.

VPN (Virtual Private Network) – тъй като хакерите могат да свържат адреса на крипто портфейла с IP адреса на потребителя и да получат местоположението и самоличността на собственика, използването на VPN може да бъде много полезно. Това е услуга, която криптира трафика между компютъра му и интернет.

Когато той го използва, трафикът му се изпраща през сигурна връзка до VPN сървъра, преди да бъде декриптиран и изпратен към крайната му точка. Това означава, че никой извън тази връзка не може да го види, включително евентуални хакери, които може да се опитат да откраднат неговата криптовалута.

Един начин това да се случи е “криптоджакингът”, който представлява вид вреден софтуер, който може да влезе в дадено устройство, да го хакне и да инсталира софтуер за копаене на криптовалута, използвайки чужд компютърен ресурс са собствени цели.

Използването на VPN също скрива реалния IP адрес на потребителя, като му предостави временен такъв адрес на VPN сървъра. Това осигурява допълнителна защита на личната му информация, която също може да намали риска от потенциални кражби и кибер атаки.

Този материал не представлява финансов съвет. Информацията, съдържаща се в статията, е само за образователни и информационни цели. Моля, имайте предвид, че крипто пазарът е волатилен и както при всеки вид инвестиране, съществува риск от финансови загуби. Всеки инвеститор трябва да проведе собствено проучване преди да вземе каквото и да е инвестиционно решение.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com