Как да получим одобрение за кредит, дори и при влошена кредитна история

Няколко практически стъпки

Как да получим одобрение за кредит, дори и при влошена кредитна история | StandartNews.com

Източник изображение: Adobe Stock

В наши дни добрата кредитна история е част от цялостното финансово здраве. Кредитното минало е един от най-важните фактори, който се разглежда при кандидатстване за нов заем. Така забавени и пропуснати плащания преди години могат да имат реално отражение сега, когато имаш нужда от финансиране.

Тук ти предлагаме стъпки, които могат да ти помогнат да се ориентираш в предизвикателството да подобриш своя кредитен рейтинг.

Направи проверка на своето кредитно досие

Всеки може да се обърне директно към Централния кредитен регистър към БНБ с молба за справка за записите със своето име. Ако получаваш редовно откази за кредит от кредитни институции, това ще ти даде идея откъде идва проблемът. Възможно е да има допусната грешка и подадени неверни данни за твой кредит в миналото - когато в действителност всичко е наред.

В такъв случай си в правото си да поискаш от кредитната/финансовата институция да подаде коригирани правилни данни към ЦКР. Имаш пълното право да оспорваш такива грешки и пред съда - в случай че кредитната институция откаже да съдейства.

Създаване и спазване на бюджет

Ако желаеш промяна на кредитния рейтинг, редовното създаване на месечен бюджет е следващата стъпка, която може трайно да насочи финансите ти в добра посока. Бюджетът ще ти помогне за ограничаване на излишните разходи, както и да започнеш да прогнозираш финансите си напред в бъдещето.

Може да ти помогне и с това да спестяваш, както и да създаваш собствен фонд за спешни случаи. Фокусирането върху плащане на сметки и дългове също трайно може да подобри финансите ти.

Изграждане на стабилна финансова основа

Подобряване на съотношението на приходи към дългове е една от важните стъпки, която да ти помогне да имаш стабилни финанси. Ако имаш няколко заема, можеш да потърсиш рефинансиране, с което да ги обединиш в един общ, който да е с по-изгодни условия за теб.

В случай че нямаш възможност и нужда от подобно решение, може да се фокусираш към изплащането на своите дългове. Можеш да избереш стратегия “снежна топка” - да се насочиш към изплащането на повечето от по-малките си кредити. Това носи удовлетворение и спокойствие, както и увереност, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Или да се постараеш да изплатиш тези кредити с по-високи лихвени проценти - т.нар. стратегия “лавина”. Ползата в случая е в спестените пари от лихви.

Използване на кредитни карти с цел създаване на нова добра кредитна история

 

Ако искаш да кандидатстваш за кредит с влошено ЦКР е винаги добра идея да си вземеш кредитна карта. Може да я считаш за предварително одобрен микро кредит и да я използваш за правенето на малки покупки редовно. Доста от кредитните карти имат гратисен период, при който може да възстановиш използваната сума, без да ти се начислява лихва. При много от тях няма и такси при плащане от POS терминал или дори при теглене от банкомат.

Ако възстановяваш използваните суми и обслужваш кредитната си карта коректно, с времето ще можеш да създадеш кредитна история, която да ти послужи при кандидатстване за по-голям по размер кредит.

Търпение и упоритост

Повечето от мерките за справяне с влошена кредитна история се нуждаят от време, за да имат ефект. По-добро финансово състояние, изплащане на дългове, натрупване на позитивна кредитна история, добро бюджетиране - всяко едно от тези неща отнема време. Централният кредитен регистър към БНБ пази архив за всички твои кредити за последните 5 години от датата на прекратяването им. Колкото повече време минава и колкото повече работиш над своето финансово състояние, толкова и твоите шансове се повишават.

Ако продължаваш в тази посока, в един момент ще достигнеш състояние, в което да си одобрен. И познай какво - всички тези умения, които си развивал по време на това усилие, ще ти помагат и занапред - но вече за да развиваш своята финансова независимост.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай