Вторник,

Как да погасим взетия заем навреме?

От: Стандарт -
Как да погасим взетия заем навреме?
A
A
A

Въведеното извънредното положение заради разпространението на Ковид-19, нестихващата пандемия и глобалната финансова криза изправиха хиляди хора на прага на бедността и ги поставиха в невъзможност да покриват ежедневните си разходи и да задоволяват основни жизнени нужди. На този фон мнозина потърсиха спасение и изход от сложната ситуация и финансовите проблеми в кредитите, а потребителите с активни такива изпитаха сериозни затруднения да погасяват взетите заеми навреме и да не просрочват вноските си. Въпреки финансовите затруднения навременното погасяване на взет кредит е от съществено значение за потребителя, защото оказва пряко и дълготрайно влияние на кредитното му досие и на възможностите за теглене на нов кредит в близките години.

Кредитно досие

Кредитната история на всеки потребител се съхранява в Централния кредитен регистър. Тя съдържа информация за текущи активни кредити, непогасени заеми, закъснели вноски. Достъп до кредитното досие имат всички банкови институции и фирми за бързи кредити, като благодарение на него се ориентират какво е било потребителското поведение, сериозен и отговорен ли е кредитополучателят или е проблемен, рисков ли е кредитът, какво може да се очаква от потребителя. Цялата тази информация е от изключителна полза на отпускащите кредити институции, които въз основа на нея взимат решенията си, и същевременно затруднява потребителя с лошо кредитно досие, като намалява възможностите му за получаване на заем. Лошата кредитна история може да е причина за получен отказ при кандидатстване за кредит. Съвкупността от тези факти прави чистото кредитно досие важно за потребителя и необходимо за лесно получаване на средства при необходимост. Основна предпоставка за чисто кредитно досие са своевременно изплатените вноски по кредита и навременно погасените заеми.

Как да погасим заема в срок във времена на финансова нестабилност?

Увеличаващата се безработица, неплатените отпуски за отглеждане на децата при затворени детски градини и училища, неработещите обекти, намалените доходи поставят огромна част от хората в затруднение да погасяват навреме взетите кредити. Намирането на изход от ситуацията е важно и значимо, защото наличието на кредити с лошо ЦКР създава дългосрочни проблеми  на потребителите - неизплатените навреме заеми се превръщат в причина за отказ при кандидатстване за последващ кредит. Проблемът има няколко решения, които заедно или поотделно работят за чисто кредитно досие:

-      Важно е да не се отлага решаването на проблема „за по-добри времена“ и да не се отрича съществуването му.  Отлагането или бягството от проблема само ще допринесат за влошаване на ситуацията, натрупване на лихви, още по-тежко финансово състояние, стрес и лошо кредитно досие.

-      От съществена помощ за навременното погасяване на заема е информираността – каква е месечната вноска, какви са таксите, лихвите, кога е падежът, каква сума трябва да бъде погасена, какво може да предприеме, ако финансовото  затруднение е толкова сериозно, че погасяването на конкретната дата е невъзможно. Цялата тази информация дава възможност за планиране така, че потребителят да бъде подготвен кога каква сума трябва да бъде внесена, да разговаря с отпускащия кредит и да получи отсрочка от няколко дни, когато това е наложително и приложимо. Разговорите и комуникацията с отпускащата институция са по-приемливо, отговорно и печелившо потребителско поведение от пълното бягство от темата.

-      Нов кредит, с който да бъде погасен старият. Решението е рисково, тъй като задлъжняването се увеличава и погасяването на новия кредит ще затрудни финансово още по-осезаемо потребителя, но той ще запази кредитното си досие чисто, а вероятността да получи нов заем при нужда – реална.

  • Удължаване на срока на кредита. Някои компании за бързи кредити като Vivus.bg  предлагат удължаване на срока, в който трябва да бъде върнат взетият заем, със 7, 14 или 30 дни. Отсрочката е достатъчна за намиране на изход от ситуацията така, че потребителят да запази кредитната си история неопетнена и вдъхваща доверие.
  • Погасяването на заема би било полесно и по-безпроблемно, ако потребителите предварително съставят семеен бюджет, имат точна представа за възможностите си, за очакваните приходи и разходи, както и какви средства могат да си позволят да отделят от бюджета си за връщане на кредита. Важен е и планът за самото изплащане на заема, към който да се придържат стриктно. Не е добра идея да се взима кредит, който не е ясно как може да бъде върнат в определения срок. Последствията от подобно безотговорно поведение ще са лошо кредитно досие и проблеми при кандидатстване за нов заем. Планирането на финансите, определянето на неотложните нужди, за които може да се изтегли кредит във времена на финансова криза и нестабилност, са онази основа, която помага на потребителя да връща своевременно заетите средства.
  • Допълнителни доходи. Всеки заработен лев би помогнал за погасяване на взетия заем в срок. Почасова работа, хонорарен договор, фрийланс дейност, продадена непотребна вещ – всеки допълнителен приход, всяко увеличаване на доходите ще улесни потребителите за едно безпроблемно и своевременно изплащане на кредита.
  • В някои случаи са възможни рефинансиране, предоговаряне на кредита, условията, лихвите и таксите, обединяване на задълженията и други. Към тях трябва да се подхожда внимателно, след проучване на пазара, на таксите, на условията, на плюсовете и минусите, след изчисляване ще допринесат ли тези предприети стъпки за полесно погасяване на взетите заеми и за по-бързо излизане от затрудненото финансово положение.
  • При липса на друга възможност вариант за връщане на кредита са и залогът на вещи срещу пари, заемането на средства от приятели и роднини, с които да се излезе от затруднението и да се погаси заемът с цел избягване на наказателни лихви и такси, които биха утежнили финансовото състояние и биха оставили траен неприятен отпечатък върху кредитното досие на потребителя.

Внимателният подход при взимане на кредит, изготвянето на бюджет и отговорното обмисляне на ситуацията са основата, на която се гради погасеният навреме заем.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички