Кабинетът с мощна подкрепа за автомобилната индустрия, идеята

Това може да стане през закона за насърчаване на инвестициите и през развойна дейност

Кабинетът с мощна подкрепа за автомобилната индустрия, идеята | StandartNews.com

Правителството е готово да поощрява сериозно, с всички средства, с които разполага, развитието на автомобилната индустрия в България през следващите години, обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на международната конференция „Automotive and Mobility Forum - Southern and Eastern Europe 2022“, която събира в София представители на автомобилния сектор от Южна и Източна Европа.

Лорер добави, че това може да стане през закона за насърчаване на инвестициите и през развойна дейност.

От страна на българската администрация, ние разпознаваме автомобилната индустрия като една от основните, водещи индустрии, които ще създадат растежа на българската икономика в близките години, посочи министърът.

Даниел Лорер изтъкна, че развойната дейност е истинското място на България във всяка една индустрия, особено в автомобилната. Бъдещето на автомобилната индустрия е изцяло "умно" - тя ще се електрифицира, дигитализира, всички превозни средства на бъдещето са "подвижни компютри, които се задвижват от зелена енергия". Бъдещето на хардуера и на софтуера в този сектор ще става все по-умно, ще изисква все повече от българските инженери, които с такава гордост създаваме у нас и искаме да привличаме обратно в България, където и да са те по света, каза Лорер.

Той разказа, че преди няколко седмици в Агенцията за инвестиции е дошла японска компания, която вече има заводи за производство в Сърбия, и е изразила желание да прави развойна дейност у нас. Да се прави развойна дейност някъде означава, че оценяваш интелектуалния капацитет на държавата, човешкия капитал, и разбираш, че на това място можеш да създаваш нови умни продукти, които да движат твоята индустрия в бъдещето, посочи министърът.

Президентът Румен Радев, който също бе гост на форума, отбеляза, че автомобилната индустрия има решаваща роля за просперитета на Европа не само като дял от БВП и трудовата заетост, тя е най-големият частен инвеститор в научно-изследователската и развойната дейност.

Президентът изтъкна, че днес автомобилната индустрия е най-бързо развиващият се отрасъл в България. Само за 10 години той заема 10-12 процента от БВП с потенциал да расте, и ако се движи с тези темпове, ще достигне около 20 процента от БВП, посочи Радев. 70 000 са работните  места в сектора, и догодина, ако се движи с тези темпове, отрасълът ще има около една четвърт от индустриалните работни места в България.

От 10 автомобила, произведени в Европа, в девет има вградени компоненти, произведени в България, а 80 процента от сензорите на автомобилите, продавани в Европа, се произвеждат у нас, отбеляза още Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай