JP Morgan прогнозира нов срив на цената на петрола

JP Morgan прогнозира нов срив на цената на петрола  | StandartNews.com

JP Morgan очаква цената на суровия петрол Brent да падне до $70 за барел до края на 2014 г. и дори временно да достигне 65 долара през януари. Според банката това развитие ще настъпи, в случай че на ноемврийската среща на ОПЕК не се вземе решение за намаляване на добива в страните от организацията.

"Предлагането надвишава търсенето на пазара на петрол повече, отколкото се очакваше, и тази тенденция ще продължи поради ниския ръст на световната икономика, който изисква съкращаване на квотите на страните от ОПЕК. Един от ключовите проблеми е че страните от ОПЕК няма да могат да достигнат до общо решение за съкращаване на добива на срещата си през ноември. Ако такова решение не бъде взето, цената на петрола може да падне до 70 долара за барел и дори да достигне 65 долатра за барел през януари 2015 г. Такъв силен спад на цената вероятно вече ще стане причина ОПЕК да намали добива. Не очакваме обаче такова решение да бъде взето до края на 2014 г.", се казва в прогнозата на JP Morgan.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими заяви, че страната иска стабилен пазар, а спекулациите, че ОПЕК подклажда "ценова война", нямат нищо общо с реалността. Ал-Наими не съобщи дали Саудитска Арабия ще намалява добива с цел намаляване на предлагането на петрол на пазара. Той посочи, че страната "работи заедно с останалите производители в посока обезпечаването на ценова стабилност в интерес на потребителите, производителите и отрасъла като цяло".

Според новата прогноза на JP Morgan в четвъртото тримесечие на 2014 г. цената на петрола ще бъде средно 80 долара за барел, а през 2015 и 2016 г. - съответно 82 и 88 долара за барел. Експертите по-рано прогнозираха, че през 2015-2016 г. цената ще се движи между 110 и 120 долара за барел. Дългосрочната прогноза на банката остава същата – между 80 и 90 долара. Според анализаторите в дългосрочен план търсенето ще е по-ниско от предлагането поради ръста на добива в страните извън ОПЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай