Изтича срокът за изплащане на ЕРП-тата към НЕК

Изтича срокът за изплащане на ЕРП-тата към НЕК | StandartNews.com

София. Срокът за издължаване на електроразпределителните дружества (ЕРП) към Националната електрическа компания (НЕК) изтича днес. Задълженията им към държавната компания са в размер на близо 320 милиона лева и ако не бъдат изплатени ще се стигне до отнемане на лицензите им, държавата може да придобие обратно и трите лиценза. Това обяви енергийният министър Драгомир Стойнев.

Проблемът е в това, че НЕК има не само задължения, а има вземания, които никак не са малко, смята Стойнев. Именно така се създава дисбаланс в системата, категоричен е министъра. Правителството няма да допусне този дисбаланс. По повод твърденията на някои ЕРП -та, че вече са платили задълженията си, Стойнев каза, че сметките и фактите доказват друго. Който не спазва законите в тази държава няма да има подкрепата на правителството, добави Драгомир Стойнев.

Ако до вторник електроразпределителните дружества не се разплатят към НЕК, аз съм принуден да сезирам главния прокурор за евентуално престъпление от тяхна страна, а също така ДКЕВР има право да започне процедура по отнемане на лицензите и на трите дружества, каза Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, на семинар на БСП и на ПГ на „Коалиция за България" в Боровец. Министър Стойнев определи като доста притеснителен фактът, че електроразпределителните компании дължат на НЕК 320 млн. лв., защото енергийната система е част от националната сигурност и когато чуждестранни инвеститори си позволяват да не спазват българското законодателство, България трябва да предприеме действия. „Тези 320 млн. лв. са задържани неправомерно от електроразпределителните дружества против законодателството", каза още министър Драгомир Стойнев.

Днес ДКЕВ ще проведе обществено обсъждане на проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, приета с Постановление № 73 на Министерския съвет от 2006 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай