Изтеглените кредити чупят рекорд, бизнесът пести

Това показва статистиката на Българската народна банка (БНБ) за септември

Изтеглените кредити чупят рекорд, бизнесът пести | StandartNews.com

Жилищните кредити в България докосват рекордните 16 млрд. лв. към края на септември, показва статистиката на Българската народна банка (БНБ). Така те вече представляват половината от всички заеми за домакинствата, или около една пета от всички кредити, предоставени от българските банки.

Обемът на заемите за закупуване на имот расте за месец септември с традиционните за последните две години около 1.5%, или малко над 200 млн. лв. За това продължават да благоприятстват все още ниските лихвени проценти, както и високата инфлация, която кара хората да инвестират спестяванията си някъде, за да не се обезценяват. В повечето случаи обаче на тях са им нужни и заеми, тъй като спестяванията не достигат за закупуване на жилище.

Според данните на БНБ към края на септември общо обемът на ипотечните заеми е 15.8 млрд. лв., като очаквано ръстът е най-значителен при дългосрочните кредити над пет години. Нивото на проблемните заеми за закупуване на жилище пък продължават да поддържат многогодишно дъно и за трети пореден месец те са под 400 млн. лв., пише economic.bg

Уверено през септември растат и потребителските заеми, които доближават рекордните 15 млрд. лв. Тенденцията при тях също се запазва и най-силно растат дългосрочните за над пет години.

Бизнесът продължава да спестява

Статистиката на БНБ показва още, че депозитите в банковата система продължават да се увеличават до цели 112 млрд. лв. Впечатление прави, че за месец ръстът от около 1.4 млрд. лв. е продиктуван почти изцяло от бизнеса.

Общо вложените средства на предприятията в системата достигат малко над 38.9 млрд. лв., което представлява около една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната.

Според статистиката само за година вложенията на бизнеса растат с около една четвърт, а през най-активния летен месец ръстът им представлява увеличение от около 3% или 1 млрд. лв. Ръстът е последван от ударно увеличаване на спестяванията през август с около 2 млрд. лв. или близо 5% месечен скок.

Домакинствата също увеличават депозитната си маса, макар и по-скромно – с около 400 млн. лв. за втори пореден месец през септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай