Износителите забавят ръста

Стоки за 55,2 млрд.лв изнесохме през 2018 г.

Износителите забавят ръста | StandartNews.com

Стоки за 55, 2 млрд. лв., което е с 1.2% повече в сравнение с предходната година са изнесени от България за миналата година. Но само за декември общият експорт възлиза на 4,2 млрд. лв. и намалява с 2.4% спрямо същия месец на предходната година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт.

В страната ни през миналата година са внесени стоки на стойност близо 63 млрд. лв, или с 6.3% повече спрямо 2017 година. През декември обаче и вносът намалява - с 8.6% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4,8 млрд. лв.

Външнотърговско салдо е отрицателно през 2018 г. и е на стойност 7,7 млрд. лв. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е отрицателно в размер на 3,2 млрд. лв.

Експортът на стоки от България за страни извън ЕС през 2018 г намалява с 12.5% в сравнение с предходната година и е на стойност 17,6 млрд. лева. През декември износът на стоки за трети страни се свива с 14.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,5 млрд. лв.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, бившата югославска република Македония и Руската федерация, които формират 52.6% от износа за трети страни.

Вносът на стоки в България от трети страни през 2018 г. се увеличава със 7.4% в сравнение с 2017 г. През декември обаче вносът от трети страни намалява с 11.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,8 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

Външнотърговското салдо на България с трети страни през 2018 г. е отрицателно и е в размер на 5,5 млрд. лв. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е на стойност 3,5 млрд. лв.

През периода януари - ноември 2018 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 9.5% спрямо същия период на 2017 г. и е в размер на 35 млрд. лв. Износът на стоки за ЕС през ноември нараства със 7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,4 млрд. лв, показват предварителните данни на НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.5% от износа за държавите членки на ЕС.

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - ноември 2018 г. се увеличава с 6.8% спрямо същия период на 2017 г. и е на стойност 37 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

През ноември вносът на стоки в България от държавите - членки на ЕС, намалява с 0.1% спрямо същия месец на предходната година. Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - ноември 2018 г. е отрицателно и е на стойност 1,8 млрд. лв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай