Износът на боеприпаси нарасна с 50 млн. лв.

Фирмите за скрап с лицензи за търговия с оръжие

Износът на боеприпаси нарасна с 50 млн. лв. | StandartNews.com

София. Износът на продукти на оръжейната индустрия през 2012 г. е нараснал с около 50 млн. лв., научи "Стандарт". Този ръст се дължи основно на износа на боеприпаси. През последните няколко години България увеличава износа на продукцията на отбранителната ни индустрия. Това става ясно от доклад на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет за 2012 г., който беше приет от икономическата комисия към парламента. Тази тенденция се задържа и през миналата година, става ясно от документа.

Данните бяха потвърдени и от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който през 2012 г. беше министър на икономиката. Според думите му увеличеният износ се дължи предимно на експорт на боеприпаси. Така страната ни се нарежда в топ 10 на износителите на боеприпаси в света, отбеляза Добрев. Той допълни, че за съжаление обаче не се наблюдава увеличение при износа на продукция с двойна употреба.

Между 2007 и 2012 г. се отбелязва сериозно увеличение на лицензите за търговия с оръжие и стоки с двойна употреба, издадени на български предприятия, сочат още данните от доклада. През 2007 г. броят им е бил 202, а в края на миналата година те вече са 292. Това обаче не означава, че повече родни компании са започнали да работят в тази сфера. Увеличеният брой лицензи се дължи предимно на промени в нормативната уредба, които задължиха фирмите за скрап, които изкупуват излезли от употреба оръжия или части, да вземат лицензи за търговия с такава стока, обясни Иван Дочев, секретар на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай