Изнесохме 4 млн. тона пшеница

Изнесохме 4 млн. тона пшеница | StandartNews.com

Житото е в добро състояние въпреки пороите и градушките

Близо 4 милиона тона пшеница изнесе страната ни през тази година. Това показват данните от анализ на Националната служба по зърното. Според службата страната ни са напуснали 3,83 млн. тона, което е рекордно количество. 2,5 са заминали за държави от Евросъюза, а малко над 1,3 млн. тона за трети страни. Осъщественият експорт надвишава с близо 1 милион тона житото, реализирано на чужди пазари през миналата маркетингова година. През сезон 2011-2012 пък са били изнесени малко под 2,5 млн. тона.

Въпреки осъществения рекорден износ проблем със зърнения баланс в страната няма да има. Навлизаме в новата реколтна година със 165 000 тона преходен остатък. Това количество е достатъчно в първите месеци след жътва до биологичното дозряване на зърното от новата реколта и възможността да се преработва на брашно. Нуждите на населението от хлебно зърно са 950 000 тона годишно, като показателят намалява с 50 000 тона от 2011 г. досега.

Въпреки дъждовете и градушките се очаква след края на жътвата в хамбарите да има около 5 млн. тона пшеница. По данни на Министерство на земеделието и храните към средата на юни 2014 г. с пшеница са засети 11,717 млн. дка, или с 2,5% повече от предходната година. Анализът на ведомството сочи, че посевите са в преобладаващо "добро" до "много добро" състояние.

Причините за добрите показатели са няколко, но основно е подходящото време за развитие на културите през пролетта, както и подходящите грижи, които полагат стопаните. Заради обилните валежи тази година делът на площите, третирани срещу болести, е значително по-висок спрямо предходната година. Това пък е причина за увеличение на себестойността на зърното, коментират производителите. Цените на житото в световен мащаб обаче не се очаква да растат заради рекордните добиви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай