Изненада! Коя икономика в ЕС е най-зле

Прогноза на Европейската комисия

Изненада! Коя икономика в ЕС е най-зле | StandartNews.com

Изненадващо, икономиката на Швеция се оказа с най-лоши показатели от всички 27 държави-членки на ЕС. Това сочи последната прогноза на Европейската комисия, цитирана от actualno.bg.

Очаква се дори БВП на страната да се свие тази година с 0,8%, поради което Швеция вероятно ще се превърне в единствената държава-членка на ЕС с отрицателен растеж.

"Домакинствата ще коригират още повече разходите си за потребление в отговор на загубата на реален разполагаем доход, високото ниво на несигурност и нарастващата безработица", казва Комисията за Швеция, поставяйки някога процъфтяващата икономика в долната част на класацията.

Спадът се свързва с факта, че семействата са принудени да се аклиматизират към по-тънки портфейли заради инфлацията и нарастващите разходи за жилища. Годишният темп на инфлация в Швеция скочи до 12,3% през декември 2022 г., което е най-високото му ниво от февруари 1991 г. насам, ускорявайки се от 11,5% през ноември.

Изключително високото ниво на задлъжнялост на шведите, което наскоро премина символичния праг от 100 млрд. шведски крони (9,6 млрд. долара), и традицията да имат променливи лихвени проценти по ипотечните кредити правят така, че покупателната им способност да намалее по-бързо и по-драстично, отколкото в много други държави от ЕС.

Европейската комисия също така очаква безработицата да нарасне поради влошаването на икономиката. Преди всичко строителният сектор ще пострада от нарастващите разходи и намаленото търсене, тъй като разходите за жилища се увеличават. Очаква се също шведските компании да станат по-предпазливи при инвестициите поради общата несигурност и промените в лихвените проценти.

Според Аника Алексиус, професор по икономика в Стокхолмския университет, песимизмът на домакинствата се засилва от високото ниво на заемите.

"За банките заемите са като своя дойна крава и са готови да ги отпускат дори ако финансите на домакинствата не са достатъчни", казва тя пред шведските медии.

Тя също така твърди, че дори и по-голямата част от домакинствата да останат на повърхността, те ще трябва да намалят доста потреблението си заради главоломно растящите лихвени проценти по кредитите. Като цяло тя прогнозира "лека рецесия" не само в Швеция, но и в целия свят.

Обратно, Маркус Сведберг, главен икономист в една от водещите шведски застрахователни компании Folksam, твърди, че периодът на затишие е неизбежен, тъй като бързият растеж през последните години е създал известна "височина на падане".

"Икономиката на Швеция е в значително по-добро състояние от повечето страни от ЕС, с по-балансиран бюджет и сравнително нисък държавен дълг. Ние също така изхождаме от по-високи нива на растеж със средно 2,4% годишно от 2010 г. насам в сравнение с 1,3% в рамките на еврозоната", заяви Сведборг пред шведските медии.

В прогнозата за 2024 г. се предвижда шведската икономика отново да се върне към растеж (с 1,2%). Въпреки това се очаква Швеция все още да има най-ниския растеж в целия ЕС - дори и през 2024 г.

Страната, за която се прогнозира най-висок растеж през 2023 г., е Ирландия, чийто брутен вътрешен продукт се очаква да нарасне с 4,9%. Малта и Румъния се очаква да бъдат следващите по този показател - съответно с 3,5 и 2,5 процента, съобщи Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай