Изгубихме 2 млрд. лв. през 2019 г. заради инфлация

Инфлацията за януари 2020 г. спрямо януари 2019 г. е 4,2 на сто

Изгубихме 2 млрд. лв. през 2019 г. заради инфлация | StandartNews.com

Почти 2,19 млрд. лева са загубите, които спестяванията на българите, които те търпят само от инфлацията. При официалната статистика инфлацията за януари 2020 г. спрямо януари 2019 г. е 4,2 на сто, а средните лихви по депозитите са около 0,57 процента по данни на БНБ. така получаваме годишна загуба от 3,63 на сто от спестяванията си към декември 2019 година, коментира Виктор Манев - съосновател на Impetus Capital, компания, инвестираща в растящи иновативни компании, цитиран от БТА.

Влоговете на българите, в категорията между 5 и 50 хил. лв. са на обща стойност 26,12 млрд. лв., или средно 15 хил. лв. Притежателите на такива влогове обикновено са най-активната инвеститорска група в растящи компании по света според финансовите консултанти.

Българинът инвестира едва 2,4 на сто от спестяванията си в собственост в компании. В Източна Европа този процент е 20 на сто от спестяванията. Най-голяма част от семейния бюджет инвестират в акции и други инвестиции в собствен капитал в Швеция и Финландия. Там този тип инвестиции представляват 40 на сто от активите на домакинствата. Германските семейства са най-консервативните в това отношение измежду 34 други държави и инвестират 11 на сто от активите си в акции и собствен капитал. Данните са за 2018 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

На фона на губещи депозити в България, сега в страната има близо 15 хил. компании, на които през последните три години приходите от продажби и на оперативната печалба растат с над 25 процента. Те представляват добра инвестиционна възможност - много по-атрактивна от инвестициите в имоти, коментира Виктор Манев.

Европейската централна банка обяви миналия месец, че ще запази досегашното рекордно ниско ниво, което предвещава продължителен период на пропуснати ползи за българските спестители. Основният лихвен процент на заемите на ЕЦБ остана под 1 процент вече близо седем години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай