Избират между нов дълг за 7, 12 или 20 години

Избират между нов дълг за 7, 12 или 20 години | StandartNews.com

Емисията облигации ще се избере до четвъртък според интереса на инвеститорите

България проучва интереса на инвеститорите към три различни емисии облигации, научи "Стандарт". Книжата, които страната ни съвсем скоро ще пусне на международните пазари, ще бъдат със срок от 7 години, 12 години или 20 години. Изборът ще се направи според проявения интерес от страна на инвеститорите, като ще се търси най-изгодният за страната ни вариант.

В понеделник от Лондон стартира т.нар. "роуд шоу", на което министърът на финансите Владислав Горанов представя пред потенциални инвеститори новите облигации, които ще пусне страната ни на международните капиталови пазари. Обиколката през финансовите центрове на Европа след британската столица продължава през Мюнхен, Франкфурт, Париж и Виена.

Моментът е изключително подходящ за пласиране на нови облигации, тъй като лихвите са ниски, а инвеститорите са пълни с пари. На 9 март Европейската централна банка стартира програмата си за изкупуване на облигации на страните от еврозоната, която е на стойност 60 млрд. евро на месец.

С какъв срок ще бъдат новите български облигации ще трябва да се реши до четвъртък, след приключване на "роуд шоуто" на министър Горанов. Но какъвто и срок да се избере, със сигурност облигациите ще бъдат в евро, което е логично на фона на прогнозите за поскъпване на долара.

През тази година България ще пусне облигации на международните пазари на стойност до 6,9 млрд. лв., като това може да стане и на два транша. Новите книжа се пускат, тъй като за цялата 2015 г. необходимите плащания за погасяване на стар дълг са близо 7 млрд. лв. (от тях 2 млрд. лв. са вътрешен дълг), а освен това е предвиден бюджетен дефицит за годината от 2,5 млрд. лв. На вътрешния пазар е предвидено за цялата година да се пуснат държавни ценни книжа (ДЦК) само за 950 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай